Da dobijete američku vizu morati ćete otkriti sve brojeve telefona, e-mail adrese i račune društvenih mreža

Autor: Poslovni.hr , 25. ožujak 2017. u 10:08
Foto: Thinkstock

U dokumentu, koji je jučer objavio New York Times, traži se od konzularnih djelatnika svih američkih veleposlanstava u zemljama prema kojima SAD ima vizni režim (a Hrvatska je jedna od takvih) da postrože procedure provjeravanja podnositelja zahtjeva za vize.

Hrvatski građani koji traže američku vizu mogli bi prolaziti dodatne, strože provjere u sklopu kojih od njih može biti zatraženo da otkriju američkim diplomatima sve brojeve telefona, e-mail adrese i korisnička imena na društvenim mrežama koje su koristili u posljednjih pet godina. Proizlazi to iz naputka koji je državni tajnik Rex Tillerson poslao američkim veleposlanstvima u svijetu, piše Večernji list.

U dokumentu, koji je jučer objavio New York Times, traži se od konzularnih djelatnika svih američkih veleposlanstava u zemljama prema kojima SAD ima vizni režim (a Hrvatska je jedna od takvih) da postrože procedure provjeravanja podnositelja zahtjeva za vize.

“Konzularni djelatnici ne trebaju se ustručavati odbiti bilo koji predmet koji predstavlja sigurnosni problem”, piše u naputku šefa diplomacije predsjednika Donalda Trumpa. Rex Tillerson također navodi da svaka odluka o svakom zahtjevu za vizu predstavlja ujedno odluku koja se tiče nacionalne sigurnosti. Takav naputak odražava Trumpovepredizborne i kasnije najave da će ljude koji dolaze u SAD podvrgnuti “ekstremnim (sigurnosnim, op.a.) provjerama”, no sada se čini da tu Trumpovu najavu Tillerson primjenjuje u praksi i na sve zemlje s kojima SAD ima vizni režim, a ne samo na zemlje iz kojih Trumpova administracija vjeruje da bi mogli dolaziti teroristi.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Pa, to već sada moramo pripremiti za državu od 01.09.2017. ako se nešto ne poduzme, i ako
svaka šuša zaposlena na poreznoj – u malom gradu, neće kopati po privatnim računima – susjeda …???!
Molimo Vas, nemojte to dopustiti na upravama, nismo mi zrelo društvo za takve ovlasti….
Nek svatko od službi dobije sve što treba od podataka, i ja sam za to, nema se što skrivati, ali
nemojte dopustiti, da se tako lako, može do privatnih podataka građana……

Duboko bolesni idioti. Čitav svijet je prijetnja njihovoj nacionalnoj sigurnosti dok se ne dokaže drukčije. Mene više ne buju vidjeli. Niti moje pare.

New Report

Close