Ukidanje PDV-a nije povećalo donacije

Autor: Božica Babić , 19. travanj 2016. u 07:41
Foto: Thinkstock

U Sparu nisu zadovoljni jer moraju upisivati podatke koji su poslovna tajna. Dukat se žali na administriranje. U Agrokoru nemaju prigovora.

Trgovački lanci i proizvođači hrane ne doniraju više hrane pred istekom roka iako su im pružene olakšice usvojenim pravilnikom, kaže Irena Rajšić iz udruge Duga iz Vukovara na upit jesu li donacije postale obilnije nakon što je u listopadu 2015. usvojen pravilnik po kojem donatori na doniranu hranu ne plaćaju PDV. Rajšić pretpostavlja da su udruge na istoku možda zakinute zbog troškova prijevoza. Skrbe za 600 socijalno ugroženih obitelji, no i dalje su, tvrdi, oslonjeni na "male ljude velikog srca".

 

37socijalnih

samoposluga pučkih kuhinja, dječjih domova i humanitarnih udruga donira Dukat

Ukinuti brojni 'posrednici'
Pravilnik je trebao olaškati postupak, no čini se da nije ispunio zadaću. Spar Hrvatska bio je svojedobno među tvrtkama koje su od Vlade tražile jasna pravila za doniranje hrane pred istekom roka trajanja, no nisu baš zadovoljni ponuđenim rješenjem. Upozoravaju da je pravilnik zapravo zakomplicirao situaciju pa i dalje ne mogu donirati onoliko koliko bi htjeli. Uvjeti koje pravilnik postavlja pred donatore, ističu u Sparu, poslovna su tajna svake tvrtke, pa tako i Spara, pa ne mogu te podatke upisivati u dokumentaciju o donaciji koju su obvezni dati posrednicima.

Usto, navode, svježe meso, voće i povrće koji nisu za ljudsku uporabu ne smiju dati zoološkim vrtovima iako u nekima životinje gladuju jer se nisu registrirali kao posrednici. Pravilnik je nužno što prije prilagoditi realnim uvjetima, ocjenjuju u Spar Hrvatska. I u najvećoj mljekarskoj industriji, tvrtki Dukat, kažu kako je s pravilnikom administrativni dio posla sada znatno zahtjevniji, kako za donatore, još više za primatelje, te zahtijeva dodatni angažman, i u kontekstu ljudi i u kontekstu vremena.

Upozoravaju na to da je pravilnik "ukinuo" brojne udruge koje se bave humanitarnom radom i kojima su donacije i te kako potrebne, jer se nisu uspjele registrirati kao posrednici u doniranju hrane budući da nemaju adekvatan prostor za skladištenje i podjelu donacija. Usto, iznose, novim pravilnikom bez donacija u hrani ostale su i udruge koje se bave edukacijom, rehabilitacijom, kulturom, sportom, zaštitom okoliša…

Konzum triput više
Unatoč tim problemima Dukat, ističu, nastavlja s doniranjem. Tako su prije pravilnika, tijekom 2015. donirali 219 tona mliječnih proizvoda pučkim kuhinjama, socijalnim samoposlugama i humanitarnim udrugama kroz 570 donacija.  Pravodobno su, navode, informirali svoje redovite primatelje donacija, tzv. posrednike u doniranju hrane, o potrebi upisa u registar posrednika pri Ministarstvu poljoprivrede. Većinu onih koji su se upisali u registar nastavili su donirati, no lista primatelja donacija, na žalost, stalno se širi, posebice u Slavoniji i Baranji,  kažu u Dukatu.

Sada doniraju 37 socijalnih samoposluga, pučkih kuhinja, dječjih domova i humanitarnih udruga koje se skrbe o potrebitim građanima i djeci od Vukovara i Osijeka do Splita i Knina, njihovi proizvodi tako dolaze u ruke više od 20.000 socijalno ugroženih. Od početka 2016. njima su donirali 40 tona putem 120 donacija, kažu u Dukatu. I iz trgovačkog lanca Metro Cash&Carry upozoravaju na složeni postupak doniranja po uvjetima pravilnika.

Kako za doniranje zdravstveno ispravne svježe hrane pred istekom roka trajanja posrednik mora imati komore za održavanje temperaturnog režima, u stalnom su kontaktu s certificiranim posrednicima kako bi što prije mogli ostvariti uvjete za doniranje, poručuju iz Metroa. Zadovoljni pravilnikom tek su u Agrokoru. Kažu da su i prije njegova usvajanja stalno donirali novac i (ne)prehrambene proizvode te će to nastaviti činiti. Zadovoljni su, kažu, što je pravilnikom doniranje hrane dodatno olakšano. Od početka godine Konzum je donirao tri puta više nego u istom razdoblju prošle godine, kažu u sjedištu kompanije.

Jabuke Merhametu

Posrednici tvrde: Donacija nema
U registru Ministarstva poljoprivrede upisano je 50-ak posrednika. Upit smo poslali na 10-ak adresa, uz vukovarsku Dugu, odgovorili su tek iz Caritasa i Dobrotvornog društva Merhamet iz Siska. Predsjednik Merhameta Agan Velić kaže da su dosad samo krajem prošle godine dobili jednu donaciju jabuka, a iz triju Caritasa tvrde kako donacija nema. "Pravilnik nije donio značajnije povećanje doniranja hrane", tvrdi Zvonko Erceg, tajnik Caritasa Zagrebačke nadbiskupije.

Iako imaju rješenje da su posrednici za doniranje hrane do sada nisu dobili niti jednu donaciju na način koji je propisan pravilnikom o doniranju hrane. Zašto? Veliko pitanje bez odgovora, ističe Ante Šola, ravnatelj Caritasa biskupije Varaždin.

I ravnatelj Caritasa Splitsko-makarske nadbiskupije Slavko Jerončić kaže kako nema nikakvih promjena u pogledu doniranja hrane nakon usvajanja pravilnika o ukidanju PDV-a. Svim trgovačkim lancima dostavili su dokumentaciju uz zamolbu neka im doniraju hranu, no još nema ni od koga odgovora, kaže Jerončić.

Pravilnik nije ispunio očekivanja ni u Dječjem domu Zagreb.   

"Nakon upisa u registar Ministarstva poljoprivrede donacije hrane povećane su 20-ak posto, a oni su očekivali kako će doniranje hrane ipak biti u većoj mjeri od spomenutog postotka", iznosi  ravnateljica Jasna Ćurković.

Komentirajte prvi

New Report

Close