Ugrožene investicije od 640 milijuna eura

Autor: Darko Bičak , 21. veljača 2017. u 15:45
Foto: Franjo Lepan / Pixsell

U CROBIOM-u se nadaju da se najavljeno povećanje poreza ipak ne odnosi na sve vrste energije.

Hrvatsku javnost posljednjih tjedana zaokuplja tema oko vjerojatnog poskupljenja energenata, a što je, osim rasta cijena energije na tržištu, uglavnom prouzročeno sve većim naknadama za obnovljive izvore energije (OIE).

S druge strane, obnovljivi izvori još uvijek nisu komercijalno isplativi te bez poticaja nema ni njihova razvoja. Ukoliko bi Vlada, kako najavljuje premijer Andrej Plenković, ipak željela cijenu energije održati na postojećem nivou, a da i dalje imamo OIE, potrebno je iznaći dodatni novac, a što je državi najlakše kroz nove poreze. Stoga su najave uvođenja trošarina na sve oblike OIE izazvale nevjericu kod ulagača u kogeneracijska postrojenja na drvnu biomasu.

Kako ističu u Hrvatskoj udruzi za biomasu – CROBIOM, radi se o ulagačkom presedanu, koji podsjeća na tranzicijska okruženja, koja su davno trebala ostati iza modernog hrvatskog gospodarstva. Štoviše, kažu, retrogradna promjena ulagačkih uvjeta, predstavlja udar na sve one ulagače, koji su već investirali stotine milijuna eura u proizvodnju energije iz drva.

"Navedeni prijedlog uvođenja trošarina, odnosno odgovarajućeg poreza, mogao bi u konačnici imati nemjerljive i dalekosežne posljedice za više industrijskih sektora, a trošarina mogu ugroziti već realizirana te planirana ulaganja od ukupno 640 milijuna eura", kažu u CROBIOM-u. Dodaju da se možda ipak radi i o nesporazumu u komunikaciji u samoj Vladi te da se nova porezna regulativa možda ipak ne odnosi i na biomasu već samo na neke oblike OIE. 

Komentirajte prvi

New Report

Close