Udruga Franak uručila peticiju predsjedniku Hrvatskog sabora, Vladi i HNB-u

Autor: Poslovni.hr , 17. travanj 2013. u 13:01
Photo: Boris Scitar/PIXSELL

Dio zahtjeva iz peticije može biti riješen već na tekućoj sjednici Sabora – poručuju iz Udruge Franak.

Predstavnici Udruge Franak danas su osobno uručili peticiju s 15.000 potpisa Hrvatskom saboru, Vladi i HNB-u kojom traže zaštitu prije svega postojećih klijenata banaka u Hrvatskoj, priopćeno je iz Udruge. Predstavnike udruge osobno je u svom uredu primio predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, a nakon toga peticija je predana Vladi te potom HNB-u.

Udruga Franak zadovoljna je prijemom kod predsjednika Sabora koji je izrazio razumijevanje za zahtjeve iz peticije, kaže se u priopćenju. Udruga očekuje da će Sabor već na tekućoj sjednici prihvatiti njezin amandman na izmjene Zakona o kreditnim institucijama te da će Ministarstvo financija predložiti detaljniju regulaciju promjenjive kamatne stope u izmjenama Zakona o potrošačkom kreditiranju.

"S obzirom na to da Vlada nije reagirala na naše zahtjeve još iz listopada prošle godine pokrenuli smo peticiju koju sada uručujemo institucijama odgovornim za donošenje odluka i kreiranje zakona. Peticiju su potpisivali članovi Udruge Franak, ali i ostali građani koji podržavaju predložene mjere za bolju zakonsku regulaciju položaja korisnika kredita. Prikupljenih 15.000 potpisa držimo značajnim, posebno u kontekstu činjenice da su potpisi prikupljani gotovo isključivo online", kažu u Udruzi Franak.

U listopadu prošle godine Udruga Franak je iznijela Ministarstvu financija tri zahtjeva kojima je svrha zaštita svih postojećih klijenata banaka, a u jednome dijelu i budućih klijenata. Od tri predložene mjere koje udruga traži jedna se odnosi na rješenje problema kredita vezanih uz CHF, dok bi preostale dvije donijele bolju zakonsku zaštitu svim korisnicima kredita, bez obzira na valutnu klauzulu.

„S obzirom na trenutnu gospodarsku situaciju i rapidan porast ovrha stambenih objekata, hitno donošenje Zakona o osobnom bankrotu morao bi biti prioritet“ rekla je Petra Rodik, članica Upravnog odbora Udruge.

„Dio zahtjeva iz peticije može biti riješen već na tekućoj sjednici Sabora. Ako Hrvatski sabor prihvati naš amandman na izmjene ZOKI-ja, mjera broj 2 iz peticije bila bi zakonski regulirana, a detaljiziranje bi trebalo provesti još i kroz Zakon o potrošačkom kreditiranju. Očekujemo od ministra Linića i zastupnika da prihvate naš amandman“, istaknuo je prilikom uručivanja peticije Goran Aleksić iz pravnog tima Udruge.

Komentirajte prvi

New Report

Close