U Zagrebu otvoreni radovi u okviru 707 milijuna kuna vrijednog EU projekta

Autor: Poslovni.hr , 31. srpanj 2019. u 15:27
Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Marko Pavić, Foto: Pixsell

„Prosječni gubici u kompletnom sustavu smanjit će se s 29,2 % na 18.6 %.

Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Marko Pavić danas je u Ivanić-Gradu otvorio radove koji započinju u okviru više od 707 milijuna kuna vrijednog EU projekta „Regionalni vodoopskrbni sustav Zagrebačke županije – Zagreb Istok“. 

Riječ je, podsjetimo, o projektu koji obrađuje problematiku vodoopskrbe funkcionalne cjeline istočnog dijela Zagrebačke županije. 

Kako je tom prilikom istaknuo, upravo kroz ovaj projekt vidljiva je primjena Zakona o pružanju vodnih usluga i korist inicijative za okrupnjavanje pružatelja vodnih usluga. „Općine i županija zajednički rade na projektu koji će za građane ovog područja, odnosno za 30 tisuća korisnika omogućiti pristup vodi i podignuti priključenost mreže sa 60 na 90 posto. Isto tako, doprinijet će značajnom smanjenju gubitaka pitke vode“, poručio je Pavić. 

Kako je pak pojasnio direktor Vodoopskrbe i odvodnje Zagrebačke županije d.o.o. Tomislav Masten, projekt uz izgradnju novog vodocrpilišta Kosnica, 15 novih crpnih stanica, 5 novih vodotornjeva, 316.222 metra nove mreže i rekonstrukciju jedne crpne stanice, obuhvaća i rekonstrukciju 108.152 metara mreže te izgradnju čak 8.934 novih kućnih priključaka.

„Prosječni gubici u kompletnom sustavu smanjit će se s 29,2 % na 18.6 %, Njegovom realizacijom formirat će se jedinstveni sustav kroz udruživanje, odnosno međusobno povezivanje svih postojećih podsustava u Regionalni vodoopskrbni sustav Zagrebačke županije – Zagreb Istok“, kazao je Masten. 

Gradonačelnik Ivanić-Grada Javor Bojan Leš osvrnuo se na dio projekta koji se odnosi na područje Ivanić-Grada. „Za nas je najznačajnija zamjena postojećih 47 km cijevi koje ne zadovoljavaju, ali i to što smo se preko njega uspjeli spojiti na vodovod Grada Zagreba i vodocrpilišta Kosnica, budući da su izvori na području našeg grada bili iscrpljeni. Promjenom ove mreže i puštanjem u funkciju vodocrpilišta Kosnica, Ivanić-Grad će u potpunosti riješiti problem opskrbljenosti s vodom“, rekao je gradonačelnik. 

U okviru ovog velikog projekta, kako je najavljeno, do kraja kolovoza trebali bi započeti i radovi na izgradnji i rekonstrukciji vodoopskrbnih cjevovoda i pripadnih objekata na vodoopskrbnom području Dugo Selo, koji obuhvaćaju rekonstrukciju 47.9 km mreže, izgradnju 1.5 km mreže i 2 crpne stanice „Kozinščak“ i „Domobranska“, čija je vrijednost 78.914.357,95 kuna, bez PDV-a.   

Ukupna investicijska vrijednost cjelokupnog projekta iznosi 707.108.262,00 kuna bez PDV-a, od čega se iz Kohezijskog fonda financira iznos od 483.953.845 kuna, dok će VIOZŽ sudjelovati s iznosom od 44.630.883 kuna. Iz proračuna Republike Hrvatske bit će izdvojeno 89.261.767 kuna, a u projektu sudjeluju i Hrvatske vode, i to s iznosom od 89.261.767 kuna. 

Komentirajte prvi

New Report

Close