U Zaboku će se izgraditi pokazni hotel za četiri milijuna eura

Autor: Agencija VLM , 13. veljača 2014. u 12:43
Boris Scitar/PIXSELL

Zgrada će se izgraditi u Zaboku, na devet tisuća četvornih metara zemljišta, između autobusnog kolodvora i Gimnazije.

Veliki pomaci u turističkoj ponudi Krapinsko – zagorske županije, dostignuta kvaliteta, činjenica da je ova županija po broju noćenja na drugom mjestu na ljestvici kontinentalnih županija te svijest da je znanje potrebno kontinuirano razvijati i nadograđivati, neki su od razloga zbog kojih je nastao projekt Regionalnog centra kompetencija za turizam i ugostiteljstvo.

Proglašen strateškim

– Ministarstvo turizma putem Strategije razvoja turizma 2014 – 2020 definiralo je jačanje poveznice obrazovanja i realnog sektora putem stvaranja centara kompetencija. Krapinsko – zagorska županija krenula je u tom pravcu osnivanju ovog Centra koji bi obuhvatio područje središnjeg dijela Hrvatske s ciljem jačanja konkurentnosti turističkog sektora. Projektni prijedlog prijavljen je na natječaj Ministarstva turizma “Fond za razvoj turizma” s ciljem osiguranja novca za izradu projektne dokumentacije i ostalih pratećih dokumenata potrebnih za prijavu na strukturne fondove EU.

Realizacija projekta sastoji se od izgradnje i uspostave centra kompetencija te razvoja vještina nastavnog osoblja, unapređenje kurikuluma, uspostave sustava za cjeloživotno učenje, unapređenja znanja i razvoj specifičnih vještina polaznika edukacija – učenika, studenata, zaposlenih i nezaposlenih s tendencijom zapošljavanja u tom sektoru – kaže Martina Jantol, voditeljica Odjela za ruralni razvoj i turizam Zagorske razvojne agencije koja je sa savjetnicom u tom Odjelu, Tanjom Ivek, voditeljica projekta. Nakon što ga je Povjerenstvu za odabir prezentirao župan Željko Kolar, projekt je u Ministarstvu turizma proglašen strateškim. U prvoj fazi Centar će se izgraditi i opremiti, a procjenjuje se da će za to biti potrebno oko četiri milijuna eura. Zgrada će se izgraditi u Zaboku, na devet tisuća četvornih metara zemljišta, između autobusnog kolodvora i Gimnazije.

U svom će sastavu imati na oko 1700 četvornih metara pravi mali pokazni hotel s minimalno 25 soba i restoran sa stotinu sjedećih mjesta. Uz to sadržavat će i multifunkcionalnu dvoranu na oko 300, praktikume za kuharstvo, slastičarstvo i posluživanje na oko 560, te objekt s prostorom za održavanje obrazovno – edukativnih programa, kabinetima, multimedijskim centrom, knjižnicom i ostalim prostorijama na oko 2560 četvornih metara. Već sam opis zgrade govori da će se ovdje prolaziti kompletna edukacija u svim fazama – od čistačice u hotelu preko recepcionara do menadžera, a primjerice slastičar će se moći usavršiti u izradi torti.

Partneri projekta

Centar će koristiti svi partneri na projektu: Srednja škola Zabok, Trgovačko – ugostiteljska škola Karlovac, Srednja škola Prelog, Hotelijersko – turistička škola Zagreb, Školski centar Šentjur, Pučko otvoreno učilište Zabok, Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Opatija, Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih i Zara. Kao suradnici na projektu uključili su se HGK ŽK Krapina, Obrtnička komora KZŽ kao i ovdašnja turistička zajednica te Područna služba HZZ-a.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Ideja nije loša.Dosta je školskog moljakanja, rada praktikanata bez plaćanja,
učenja bez stvarnih mentora….
Svaka škola morala bi imati svoju “RADIONICU ZA PRAKTIČNU NASTAVU”…..
No, da li to baš znači, da treba sagraditi ovakvu HOTELČINU, da se nauče
pozdravljati, voditi restoran i čistiti sobe….???

tipično otjelotvorenje mahnitog državnog komunizma – političari će dići još jedan kredit i onda glumatati poduzetnike, dok pravim poduzetnicima ne daju disati.

svi su oni stučni, sposobni, puna usta tržišta i investicija, ali samo dok se igraju s tuđim novcem i nemaju ni najmanje osobne posljedice niti odgovornost za katastrofalne rezultate koje stalno produciraju.

New Report

Close