U uslugama tri od četiri radna mjesta u EU, kod nas dva od tri

Industrija nosi 26% zaposlenosti i BDV-a, a poljoprivreda 7% zaposlenosti i tek 3,7% BDV-a/FOTOLIA Industrija nosi 26% zaposlenosti i BDV-a, a poljoprivreda 7% zaposlenosti i tek 3,7% BDV-a/FOTOLIA

Od 2008. najveći je pomak udjela usluga bio u Hrvatskoj ali za prave pomake važna je razina dodane vrijednosti.

Tri od četiri zaposlena u Europskoj uniji danas radi u sektoru usluga, a prema podacima Eurostata u Hrvatskoj on nosi dva od tri radna mjesta.

Pomak prema uslužnoj ekonomiji, koji se očituje i u tome da je još 2000. u tim djelatnostima u EU radilo dvije trećine ukupno zaposlenih, opći je i dugoročni trend, ali usporedni pregled, posebice za novije članice EU, pokazuje da je od 2000. u Hrvatskoj taj trend i jače izražen. To naročito vrijedi za razdoblje od 2008. u kojemu se udjel uslužnih djelatnosti u zaposlenosti kod nas povećao za više od 10 postotnih bodova, sa 56,4 na 66,8 posto.

Od zemalja tzv. Nove Europe veći je samo u Mađarskoj i Estoniji. Prema Godišnjaku Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, od 14 djelatnosti u kojima je lani povećan broj zaposlenih najveći postoci rasta bili su upravo u sferi usluga; u ugostiteljstvu i turizmu 5%, u administrativnim i pomoćnim djelatnostima 3,8%, u građevinarstvu tri, u umjetnosti, zabavi i rekreaciji 2,4 te u prijevozu i skladištenju 2%. Osim rasta turizma (sve češće uz opaske o ovisnosti o toj grani) te općenito potrošnje, rast udjela usluga govori ponešto i o slabosti industrije i poljoprivrede.

Na tom tragu su i brojke o bruto dodanoj vrijednosti. Dok uslužni sektor u njoj participira više od 70% tj. više nego u zaposlenosti, industrija i u zaposlenosti i u BDV-u drži 26,3%, a poljoprivreda nosi 6,9% zaposlenosti i tek 3,7% BDV-a. 

No, u razvojnom smislu naša se ekonomija generalno ne može pohvaliti razinom dodane vrijednosti, što očito vrijedi i za strukturu sektora usluga. Dovoljno je reći da smo, mjereno realnim BDP-om po stanovniku (prema paritetu kupovne moći), na 61% prosjeka EU ili na istoj razini kao i prije 10 godina, a usporedive zemlje u međuvremenu su napredovale pa je po tom kriteriju iza nas danas samo Bugarska. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana Pogledaj sve