U Đuri Đakoviću sam vidio primjer kako se proizvode dobri proizvodi.

Autor: Poslovni.hr/Hina , 19. veljača 2014. u 17:00
Photo: Ivica Galovic/PIXSELL

Predsjednik je popodne posjetio tvrtku Đuro Đaković Specijalna vozila koja posluje u sastavu Holdinga Đuro Đaković i bavi se proizvodnjom borbenih oklopnih vozila, održavanjem tenkova, te proizvodnjom vagona.

Predsjednik Republike Ivo Josipović danas je za Vladine najave o smanjenju dužnosničkih plaća kazao kako vjeruje da su takve odluke racionalne te da s punim povjerenjem gleda na poteze koji se povlače u tom smjeru.

"Odluke te vrste trebaju biti racionalne. Ako je Vlada izračunala da proračun ne može izdržati dosadašnju razinu primanja sasvim sigurno će se ona i smanjiti. S punim povjerenjem gledam na poteze koji se vuku. Sam populizam nikome ne bi koristio, ne bi ni sada. Vjerujem da je odluka ipak racionalna", izjavio je Josipović novinarima tijekom posjeta tvrtki Đuro Đaković Specijalna Vozila u Slavonskom Brodu.

Vezano uz nabavu dijela automobila za državne dužnosnike koji su u višem cjenovnom rangu, Josipović kaže kako ta vozila neće dobiti Ured predsjednika.

"Mislim da smo svi skupa izvukli pouke, kako u pogledu nabave tako i u pogledu planiranja nabavke. Ako je točno da nema mogućnosti da se ta vozila zamijene, najgore bi bilo da ona trunu u nekoj garaži. Nemojmo osuđavati one koji vozila budu koristili. Ured nema te potrebe, koristimo racionalno to što imamo i iz onog što je bilo izvucimo poučke", istaknuo je.

Predsjednik je popodne posjetio tvrtku Đuro Đaković Specijalna vozila koja posluje u sastavu Holdinga Đuro Đaković i bavi se proizvodnjom borbenih oklopnih vozila, održavanjem tenkova, te proizvodnjom vagona.

"U Đuri Đakoviću sam vidio primjer kako se proizvode dobri proizvodi. S jedne strane civilni, s druge vojni program. Ono što je važno da Đuro Đaković u svojim izvoznim ambicijama ima referencija, a to su poslovi koji se rade za Hrvatsku vojsku. Nadam se da smanjenje proračuna neće utjecati na angažman potrebnih sredstava da bi se servisirali tenkovi i druga oklopna borbena vozila", izjavio je Josipović.

Dodao je kako je informiran da se vode vrlo zanimljivi razgovori sa stranim partnerima o mogućnosti izvoza te da tu priliku treba iskoristiti.

"Ja radim u okviru svojih nadležnosti, a to je gospodarska diplomacja. S druge strane u razgovorima s Vladom se nastoji učiniti što više i što bolje za ovu namjensku proizvodnju", rekao je nakon obilaska pogona.

Slavko Barić, predsjednik Kluba branitelja tvrtke Specijalna vozila predsjednika je informirao o broju zaposlenih i činjenici da su mnogi od njih bili u postrojbama Hrvatske vojske. Predsjedniku je, kaže, posebno istaknuo činjenicu da osiguranje poslova za ovaj pogon znači i omogućavanje transfera znanja s iskusnijih radnika, koji će za nekoliko godina u mirovinu, na sve veći broj novozaposlenih mladih ljudi.

Prije desetak dana Uprava Holdinga Đuro Đaković objavila je poslovne rezultate prema kojima je 2013. godinu ova većinski državna tvrtka završila s gubitkom, dok sindikati pozivaju na oprez i budno prate situaciju.

Predsjednik uprave Holdinga Vladimir Kovačević danas je ipak bio optimističan, ističući da je značajan udio proizvodnje već ugovoren. "Ono za što se borimo su poslovi u segmentu obrane. Održavanje, modernizacija i revizija tenkova je od životne važnosti. Vjerujem da će oni koji pomažu uvidjeti da Ministarstvo obrane ne može imati tretman kao druga, jer ono je najveći poticatelj izvozno orijentirane industrije. U tom smislu mora imati poseban status", kazao je Kovačević.

Izrazio je i nadu u brz oporavak HŽ Carga kao važnog kupca vagona proizvedenih u Đuri Đakoviću.

Komentirajte prvi

New Report

Close