U travnju natječaj za koncesije za istraživanje Jadrana

Autor: Marija Brnić , 24. veljača 2014. u 22:00
Snimljeni prostor u Jadranu podijeljen je u 29 blokova/I. Ivanović/PIXSELL

Država će po novom modelu udio u zaradi na ugljikovodicima podići na 52%, poručio je ministar Vrdoljak.

Agencija za ugljikovodike 10. ožujka otvorit će vrata "data rooma" svim investitorima zainteresiranima za geološke podatke, a u travnju će i raspisati javni natječaj za koncesije za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika u Jadranu.

 

5000eura

naplaćivat će se ulazak u 'data room'

Kako su novinarima potvrdili ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak i ravnateljica Agencije Barbara Dorić, prostor u Jadranu podijeljen je u 29 blokova u rasponu od tisuću do 1600 četvornih kilometara. Od toga je njih osam na području sjevernog Jadrana, i to su najplići blokovi, do 100 metara dubine, a 21 blok je u srednjem i južnom Jadranu, od čega ih je pet dublje od tisuću metara. Prijedlog podjele blokova još prolazi postupak odobravanja nadležnih državnih tijela i trebao bi biti usvojen polovicom ožujka. Razrađen je i financijski model koji predviđa šest novčanih naknada: za površinu istraživačkog bloka te eksploatacijskog bloka, za sklapanje ugovora, za pridobivene količine ugljikovodika, ostvarenu eksploataciju i za administrativne troškove, a uvodi se i podjela proizvodnje.

Pritom se vodilo računa da udjeli u podjeli budu konkurentni s drugim zemljama, pa će za naftu biti 53,5 posto, a za plin 60 posto, što je ispod razine u Cipru, Libanonu, Crnoj Gori, Malti i Albaniji, te u rangu Italije. "Vodili smo se konkurentnošću u svim aspektima, a naše su prednosti i infrastruktura te već dokazane rezerve iz prošlosti", poručila je Barbara Dorić. U Ministarstvu gospodarstva ističu i kako se novi model neće primjenjivati na postojeće koncesionare, odnosno Inu. Sada, pak, država od eksploatacije ubire tek naknadu za pridobivene količine i porez na dobit, što čini oko 24 posto udjela u zaradi, dok će se novim modelom učešće podići na 52 posto, poručuje Vrdoljak, ilustrirajući to i primjerom kako bi umjesto 365,7 milijuna kuna, budući da Ina za 2013. nije iskazala dobit, po novom modelu država ubrala 3,8 milijardi kuna. U Mininistarstvu očekuju velik interes jer su naftne kompanije već reagirale na objavu Spectruma da je novim seizmičkim snimanjima u Jadranu otkrio ležišta ugljikovodika.

Zanimljiv nije samo najspominjaniji dio uz Crnu Goru nego, neslužbeno, i cijelo područje od Brača prema jugu. Ulazak u "data room" inače će se naplaćivati 5000 eura, a uz strogi nadzor moći će se dva dana samo čitati snimke, i stare i nove. Bit će ih moguće i kupiti, ali se još utvrđuje cjenik, no od toga će zarada za stare snimke ići državi, a od novih će ju država dijeliti sa Spectrumom. Prve ugovore i početak investicija u Ministarstvu očekuju početkom 2015., a ministar procjenjuje da bi po platformi, kojih se očekuje oko 60, dobili ulaganja od 40 milijuna USD. Najveću korist u toj prvoj fazi, poručio je Vrdoljak, imat će domaća brodogradilišta i metalna industrija, koji će biti uključeni u postavljanje platformi.

Komentari (2)
Pogledajte sve

isto će i nas zadesit,
davat ćemo ak treba i debelo crijevo,

samo da kopaju,

volio bih da griješim,ali mislimi nadalje da još dugo nećemo jesti pecivo,
već sve crnji kruh…s druge pak strane nas uvjeravaju da je zdraviji…

Znamo da je ministar u euforiji ali postoji i druga strana medalje koja bi imala katastrofalne posljedice po okoliš i ekonomiju cijele Hrvatske. Što se tiče milijardi i silnom bogatstvu koje spominje, ne vidimo ih u rukama naroda Afrike, Brazila, Indije gdje su u priobalju na tisuće korporativnih polja i bušotina. HVALA

New Report

Close