U Teheran devet naših tvrtki otišlo bez pomoći Vlade i HGK

Autor: Hassan Haidar Daib / VL , 10. lipanj 2015. u 22:01
Na pomorskom sajmu su Teheranu predstavili su i brod BIOS za istraživanje mora, Foto: Nino Strmotić / Pixsell

Bivši hrvatski veleposlanik u Teheranu Esad Prohić kaže da je tajming dobar i da su izazvali golem interes-

U očekivanju skidanja sankcija Iranu velike svjetske sile već se naveliko pripremaju za povratak svojih megatvrtki na to tržište. I dok su SAD, Kanada, V. Britanija i Njemačka već potpisale ugovor s privrednom komorom Irana, Hrvatska još čeka zeleno svjetlo EU i SAD-a. Kako Hrvati opet ne bi ostali iza zatvorenih vrata, devet hrvatskih tvrtki samostalno je, o svom trošku i bez ikakve podrške i pomoći Hrvatske gospodarske komore i Vlade, došlo u Teheran i sudjelovale na pomorskom sajmu IRAN SEA EXPO. Nadaju se da će biti među prvima koji će dobiti posao u Iranu čim im se ukinu sankcije, što bi se, prema mišljenju analitičara, moglo dogoditi već potkraj lipnja.

Glavni organizator njihova odlaska na sajam u Teheranu bivši je hrvatski veleposlanik u Teheranu, a danas direktor tvrtke DAMAVAND Esad Prohić. Na sajmu sudjeluju i Turbomehanika iz Kutine, koju su predstavili Danijel Đukić i Bojan Benčić, Strojopromet Zagreb s predstavnikom Stjepanom Kraljićem, CRO PARS je predstavljao Željko Bezjak, BIMONT Rijeka Srećko Blažević te MIV – Majestic elektroniku inovacija Marko Cukon. Na sajmu je Goran Vasiljević s fakulteta Elektrotehnike i računalstva u Zagrebu predstavio istraživački robot.

“Sudjelovanje na ovom sajmu od izuzetne je važnosti za Hrvatsku jer znamo kakva je situacija u našim brodogradilištima. Iranci znaju vrijednost naše brodogradnje i kakav je to brend”, rekao je Prohić. “Okupili smo određeni broj gospodarstvenika vezanih uz sektor brodogradnje te gospodarenja vodama, po čemu smo također jako poznati u Iranu. MIV iz Varaždina jedan je od najpoznatijih proizvođača armatura za vodu. Radimo na projektima koji su izvan svih sankcija”, istaknuo je Prohić, naglasivši kako su na sajmu predstavili dva broda: jedan za čišćenje naftnih mrlja te brod BIOS za istraživanje mora. “Došli smo tu jer smo zaključili da je ovo najbolji tajming. Važno je da se predstavimo kako bismo se mogli još kvalitetnije pripremiti za suradnju”, ističe Prohić, napominjući kako je, iako je sajam tek počeo, već mnogo zainteresiranih za njihovu ponudu.

Komentirajte prvi

New Report

Close