U splitsku luku Loru uplovilo osam brodova NATO-saveza

Autor: Poslovni.hr/Hina , 06. veljača 2015. u 14:54
Foto: Ivana Ivanović / Pixsell

U splitsku luku Loru u petak je uplovilo osam brodova NATO-ove skupine SNMG2.

U splitsku luku Loru u petak je uplovilo osam brodova NATO-ove skupine SNMG2 (Standing NATO Maritime Group 2), koji će u sklopu posjeta Hrvatskoj ratnoj mornarici i gradu Splitu radi jačanja interoperabilnosti između snaga NATO-saveza i Hrvatske ratne mornarice tu biti do utorka.

Tim povodom splitski gradonačelnik Ivo Baldasar u petak je na svečanom primanju zaželio dobrodošlicu zapovjedniku skupine brodova NATO-saveza, kontraadmiralu Bradu Williamsonu, koji je rekao kako mu je to prvi posjet gradu u kojem je njegova posada već bila.

"Split nam je početak putovanja. Ovo je prvi put nakon 2007. godine da je velika skupina brodova NATO-saveza uplovila u splitsku luku. Tu ćemo ostati do utorka", rekao je Williamson, koji je gradonačelniku Baldasaru uručio grb broda u obliku plakete i pozvao ga da im se u subotu na brodu pridruži na ručku.

Gradonačelnik Ivo Baldasar izrazio je zadovoljstvo posjetom NATO-ovih brodova Splitu. U razgovoru s kontraadmiralom rekao je kako je upoznat s brodarstvom s obzirom na to da je nekad radio u toj struci. Nakon kraćeg razgovora o jugu koji zadnjih dana puše, uručio mu je grb grada Splita.

SNMG-2 skupina brodova su multinacionalne integrirane pomorske snage sastavljene od brodova iz različitih zemalja NATO-saveza, a to su kanadska fregata HMCS Fredericton, turski TCG Turgutreis, talijanski ITS Aliseo, španjolski ESPS Canarias, španjolski brodovi za opskrbu ESPS Patino i francuski FS Marine, njemački tanker FGS Spessart te američki zapovjedni brod skupine krstarica USS Vicksburg.

Skupina je sastavljena radi stalne pripravnosti pomorskih snaga NATO-saveza za provedbu različitih zadaća u miru i u razdobljima krize i sukoba, od sudjelovanja u međunarodnim vojnim vježbama do provedbe humanitarnih projekata, a provodi i rutinske diplomatske posjete različitim zemljama. Skupinom brodova SNMG2 zapovijeda američki kontraadmiral Brad Williamson.

U sklopu posjeta najavljena je i zajednička vježba SNMG-2 skupine brodova sa snagama Flotile Hrvatske ratne mornarice, a nakon primanja u Gradskoj upravi kontraadmiral Williamson otišao je na prijam splitsko-dalmatinskome županu Zlatku Ževrnji.

Komentirajte prvi

New Report

Close