U siječnju počinju javni natječaji za milijardu kuna vrijedan projekt e-škole

Autor: Bernard Ivezić , 24. studeni 2014. u 11:07
Zvonimir Stanić, ravnatelj CARNET-a (Foto: Anto Magzan/PIXSELL)

U siječnju država planira raspisati prve javne natječaje za nabavu hardvera, softvera, sadržaja i IT usluga…

U siječnju iduće godine država planira raspisati prve javne natječaje za nabavku hardvera, softvera, sadržaja i IT usluga za milijardu kuna vrijedan EU projekt informatizacije školstva. Zvonimir Stanić, ravnatelj CARNeta, koji je nositelj projekta, izjavio je u petak na konferenciji eSkills for Jobs u Zagrebu da su u prvoj fazi koja će trajati dvije godine idu u informatizaciju 10 posto škola u Hrvatskoj.

Stanić kaže da je u proračunu za iduću godinu Vlada rezervirala 20 milijuna kuna. Uz to, zahvaljujući nedavno potpisanom Partnerskom sporazumu s Europskom komisijom Hrvatska će iz strukturnih fondova odmah dobiti 13,5 milijuna eura, odnosno nešto više od sto milijuna kuna.

"Ukupan iznos koji se očekuje u dvije godine da će biti uložen je 40 milijuna eura, odnosno 306 milijuna kuna, i njime želimo deset posto škola pretvoriti u e-škole", kaže Stanić.

U prosincu će biti natječaji za odabir škola, a nakon toga u siječnju počinju javni natječaji za nabavku opreme i usluga kako bi te škole pretvorili u e-škole", kaže Stanić.

Dodaje da će zatim u 2017. godini započeti druga faza projekta vrijedna 690 milijuna kuna, odnosno 90 milijuna eura. U toj je fazi, koja će trajati do 2020. godine, cilj sve škole u Hrvatskoj pretvoriti u e-škole.

U okviru projekta škole će informatizirati svoje poslovanje od nabave do vođenja dnevnika ocjenjivanja. Nadalje, škole će se spojiti na brzi Internet i dobiti žičane i bežične mreže, te pametne učionice. No, Stanić kao ključni ističe niz inovacija u proces podučavanja u školama od digitalnih nastavnih sadržaja, metoda i alata.

U projekt su uključeni CARNet, Ministarstvo obrazovanja, agencije koje se bave obrazovanjem, tehnički i učiteljski fakulteti, psiholozi i svi ostali akteri koji su ključni za uspjeh projekta.

"Nažalost, zbog financijske situacije sredstva za projekt su prepolovljena s inicijalnog iznosa od 270 milijuna eura, a to ne smatram dobrim jer zapravo je 90 posto posla u projektu edukacija profesora i nastavnika", kaže Stanić.

Ravnatelj CARNeta pak izričito kaže da se u okviru projekta neće nabavljati tableti za sve učenike, jer za to nema sredstava. Ni on, ni ministar obrazovanja Vedran Mornar ne znaju kad će učenici smjeti doći u školu s elektroničkim udžbenicima na tabletima umjesto onim papirnatima.

"Razumijem da je u Hrvatskoj moguće legalno potpisivati dokumente elektroničkim potpisom, ali da unatoč tome još nije moguće doći na nastavu s elektroničkim udžbenikom na tabletu ili laptopu", kaže Stanić.

Ministar Mornar očekuje da bi to moglo biti moguće kroz dvije do tri godine. Drugim riječima, 2017. ili 2018. godine. Pojašnjava da je riječ o procesu u kojem u obzir treba uzeti i nakladnike, te volju roditelja od kojih neki možda i ne žele da im djeca primarno za učenje koriste elektronička pomagala.

"Potrebna je postupna tranzicija, jer nije cilj niti da uništimo nakladnike s obzirom na to da intelektualni kapital koji stoji iza udžbenika također treba platiti i tu treba riješiti niz pitanja", kaže Mornar.

Jedno od tih pitanja je može li se tranzicija na elektroničke udžbenike napraviti tako da se prvo komplet e-udžbenika zajedno s tabletima proda po nižoj cijeni od kompleta papirnatih udžbenika. U tom bi slučaju sva djeca dobila i tablete.

"A onda je jedno moguće dugoročno rješenje da se e-udžbenici koristite po modelu pretplate, ali to sve treba provući kroz proceduru koja traje nekoliko godina iako bih volio da se takvi pomaci mogu napraviti brže", zaključuje Mornar.

Komentari (4)
Pogledajte sve

Jel netko vidio ovo: http://www.24sata.hr/news/drzavi-besplatno-dajem-novu-strategiju-za-e-obrazovanje-394758

Već vidimo koliko će to biti namještanja poslova…

za studenstkih dana g. stanic nije ima niti za auto. Prosjecan mladic zg-a.

Dolaskom hdz-a, teta stanic ga je uhljebila u Hrvatske željeznice za šefa informatike. I tu mu je krenulo…mislim da se HŽ informatika niti do danas nije oporavila od njegovih genijalnih poslova (recimo jedan-mobilne karte koje su plaćene kao suho zlato a da nikada nisu zazivjele, pa do kupnje kamare hardvera koje i dan danas came na skladistima). Sve to “pomoglo” je zvonimiru da “stane” na noge.
Nakon toga dolazi u carnet i kupuje stan na Ksaveru.

Tipičan primjerak nadarenog inžinjera (strojarstva u njegovu slučaju).

New Report

Close