U sektoru trgovine 4,2 milijarde kuna nenaplativih kredita

Autor: Poslovni dnevnik , 08. studeni 2017. u 21:59
Nenaplativost je velik problem sektora/FOTOLIA

Udio loših zajmova u branši 24,4 posto, upozorava HGK.

Čak 25,4 posto zajmova dodijeljenih u sektoru trgovine je teško ili posve nenaplativ te je u toj branši čak 4,2 milijarde kuna loših kredita.

Pokazala je to analiza Hrvatske gospodarske komore u kojoj se napominje kako su s takvom razinom nenaplativosti trgovci itekako blizu ukupnog nacionalnog udjela loših kredita dodijeljenim nefinancijskim društvima koji pak iznosi 27,1 posto.

"Trgovina je kao druga djelatnost po veličini u hrvatskom gospodarstvu i djelatnost čiji je rast u razdoblju od 2000. do 2008. godine najviše utjecao na ukupan rast BDP-a, kao i na rast ukupnih kreditnih plasmana.

Stoga je i po rastu vrijednosti i kretanju udjela teško naplativih kredita bila među djelatnostima koje su se najviše isticale u razdoblju koje je uslijedilo", stoji u analizi. Krajem lipnja ukupni su krediti branši iznosili 16,3 milijarde kuna, što je  19,4% ukupnih zajmova nefinancijskim društvima. U odnosu na lipanj 2010., iznos je zbog promjene u trendovima kreditiranja nakon 2011. smanjen za 25,4 posto. 

Komentirajte prvi

New Report

Close