U riječkom KBC-u štrajkaju samo 44 liječnika i jedna medicinska sestra

Autor: Poslovni.hr/Hina , 18. rujan 2013. u 11:21
Thinkstock

U štrajku u riječkom Kliničkom bolničkom centru (KBC) sudjeluju samo 44 liječnika i jedna medicinska sestra, tvrdi Uprava bolnice.

U štrajku u riječkom Kliničkom bolničkom centru (KBC) sudjeluju samo 44 liječnika i jedna medicinska sestra, tvrdi Uprava bolnice.

Sanacijski upravitelj KBC-a Rijeka Herman Haller rekao je novinarima da su do 9 sati u štrajku sudjelovala 44 liječnika i jedna medicinska sestra, što je oko 10 posto osoblja koje jutros radi.

Svi pacijenti naručeni za danas obavit će se svoje preglede, a mogući su tek pojedinačni slučajevi odbijanja pacijenata, rekao je Haller. Štrajk ne remeti opseg posla u KBC-u, gdje radi 565 liječnika i 1377 medicinskih sestara, dodao je Haller.

No, u riječkoj podružnici Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS) procjenjuju da štrajk, bez obzira rade li ili ne, podupire 70 posto liječnika. Po riječima povjerenika HLS-a Igora Barkovića, taj sindikat u riječkoj bolnici ima oko 150 članova, a štrajk podupiru i drugi liječnici.

Naglasio je da nitko od bolesnika neće biti ugrožen, odnosno da će biti obrađen veći dio bolesnika, bez obzira na štrajk.

Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara (HSSMS), koji u Rijeci ima samo nekoliko članova, očekuje da će njihovi članovi štrajkati.

Štrajk je podupro i Nezavisni sindikat medicinskih sestara, tehničara i djelatnika u zdravstvu, koji će se štrajku pridružiti 20. rujna sa svojih 600 članova.

No, predsjednica Sindikata zdravstva Hrvatske (SZH) Radmila Belobrajdić Čahut tvrdi da štrajka u riječkoj bolnici zapravo nema. "Mogu sa sigurnošću ustvrditi da medicinske sestre u riječkom KBC-u, od kojih je oko 90 posto u SZH-u, danas ne štrajkaju", kazala je.

Prekovremeni sati se sestrama uredno plaćaju, one neće štrajkati za nekog drugog, a vraćanje ništetnog kolektivnog ugovora na snagu, što traže sindikati koji su pozvali na štrajk, ustvari bi dovelo do smanjivanja njihovih plaća, rekla je Belobrajdić Čahut.

Svi pacijenti koji su danas došli u riječki KBC obavili su svoje specijalističke preglede. Umirovljenica Marija Mihajlović obavila je ultrazvučni predleg abdomena na koji je bila naručena prije tri mjeseca, te je istaknula korektnost liječnika.

Darko Pajalić danas je bio naručen na redoviti hematološki pregled, što je obavio bez problema, a Tomislav Buneta je jutros sa svojim malodobnim sinom došao na očni odjel zbog hitnog slučaja, gdje je primljen i pregledan.

U varaždinskoj Općoj bolnici, po riječima sindikalnog povjerenika Denisa Grgurovića, štrajku su se odazvali svi članovi Hrvatskog liječničkog sindikata i Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara.

Grgurović kaže da se u bolnici radi kao nedjeljom, odnosno primaju se hitni pacijenti kojima je ugrožen život ili je zdravlje ozbiljno narušeno, dok se otkazuju unaprijed zakazani pregledi, pretrage i operacije koji nisu hitni.

Sanacijski ravnatelj varaždinske bolnice Dubravko Tršinski potvrdio je da se svi nužni poslovi obavljaju bez smetnji. Štrajk se ne odnosi na djecu, trudnice, rodilje, pacijente oboljele od malignih bolesti, te one kojima je potrebna dijaliza.

Tršinski je rekao da se obavljaju operativni zahvati bez kojih bi zdravlje pacijenta bilo ugroženo, a pacijenti smješteni na odjelima imaju potpunu medicinsku skrb. Ujedno je zahvalio predstavnicima sindikata na dogovoru zahvaljujući kojem Opća bolnica normalno funkcionira i u uvjetima štrajka.

Veće pritužbe nisu imali ni pacijenti koji su se našli u bolnici. Jadranka iz Varaždina obavila je zakazani pregled bez problema te pružila podršku liječnicima i medicinskim sestrama u štrajku. Jedino se pita "je li vrijeme ekonomske krize idealno za pokretanje štrajka".

Komentirajte prvi

New Report

Close