U Rijeci otvorena prva ustanova za palijativnu skrb

Autor: Poslovni dnevnik , 30. siječanj 2013. u 21:13
Riječki nadbiskup Ivan Devčić i ministar zdravlja Rajko Ostojić na otvorenju hospicija/Goran Kovačić/PIXSELL

Caritas Riječke nadbiskupije, Grad Rijeka i Primorsko-goranska županija uložili 10,5 milijuna kuna u hospicij.

U Rijeci je u ponedjeljak otvorena ustanova za palijativnu zdravstvenu skrb Hospicij "Marija Krucifiksa Kozulić". Osnivač hospicija, prve takve ustanove u Hrvatskoj, jest Caritas Riječke nadbiskupije, a suosnivači su grad Rijeka i Primorsko-goranska županija.

Nadbiskupija je dala na raspolaganje prostorije i obnovila ih uloživši u njih oko 8,5 milijuna kuna, a grad i županija uložili su po milijun kuna u nabavu opreme. Hospicij veličine 1200 četvornih metara sastoji se od stacionara za palijativnu skrb sa 14 kreveta, prostorije za mobilne timove palijativne skrbi te za smještaj obitelji štićenika. Predviđeno je zapošljavanje 16 osoba na puno radno vrijeme i četiri na pola radnog vremena. Ministar zdravlja Rajko Ostojić rekao je da je Rijeka i u ovom slučaju, kao i u mnogima drugima, predvodnik naprednih ideja. Nužan nam je ovakav oblik zdravstvene njege, dodao je, i zbog činjenice da već sada imamo 17 posto osoba starijih od 65 godina.

"Na početku mandata utvrđen je cilj Ministarstva, a to je otvaranje pet regionalnih centara za palijativnu skrb u sve četiri godine mandata. A već u prvoj godini otvoreni su odjeli pri bolnicama u Novome Marofu i Kninu, Specijalna bolnica za produženo liječenje u Dugoj Resi, a u veljači u mrežu zdravstvenih ustanova, uz riječki Hospicij, ulazi i Bolnica "Sveti Rafael" kod Nove Gradiške", rekao je Ostojić.Riječki nadbiskup Ivan Devčić naglasio je vrijednost zajedništva u realizaciji projekta iako su pokretači i drugi uključeni u uređenje ustanove različitih svjetonazora i uvjerenja. Ujedinili smo se, rekao je, sa željom da se na najbolji način pomogne pacijentima u terminalnoj fazi bolesti. Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel istaknuo je da su grad i županija prije nekoliko godina pokrenuli djelovanje mobilnih timova za palijativnu skrb. "Bili smo svjesni da je to odličan projekt, ali ne i dovoljan, te da je potrebna stacionarna ustanova", rekao je Obersnel. 

Komentirajte prvi

New Report

Close