‘U prvoj polovici ove godine uvezeno kruha i peciva za 53,5 milijuna eura’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 08. prosinac 2016. u 12:01
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Nadležno ministarstvo pozvao je da obrati pozornost na uvoz kruha i peciva posebno smrznutih tijesta i gotovih smrznutih pekarskih proizvoda koji se prodaju u trgovačkim lancima.

Saborski zastupnik Kažimir Varda u ime Kluba zastupnika Stranke rada i solidarnosti – Reformista i upozorio je u četvrtak kako je samo u prvoj polovici ove godine uvezeno kruha i peciva za 53,5 milijuna eura što dovodi u vrlo težak položaj hrvatske poljoprivrednike, a upitna je kaže i kvaliteta gotovih smrznutih peciva koja se uvoze.

"Mi smo u ovoj godini u žetvi koja je bila iznimno dobra imali oko 859 tisuća tona pšenice, a za prehranu stanovništva je dovoljno 465 tona, tisuća tona. Protuvrijednost tog uvoza kruha i peciva od 53,5 milijuna eura zapravo je protuvrijednost kunska ukupne potrošnje pšenice za prehranu stanovništva na godišnjoj razini u Hrvatskoj. Zbog takvog uvoza u ovoj godini je zasijano nešto malo manje od 50 tisuća tona hektara, 50 hektara zemljišta sa pšenicom", pojašnjavao je Varda nakon stanke koju je po toj temi zatražio u Saboru.

Nadležno ministarstvo pozvao je da obrati pozornost na uvoz kruha i peciva posebno smrznutih tijesta i gotovih smrznutih pekarskih proizvoda koji se prodaju u trgovačkim lancima.

"Pitanje je koliko je kemije u tom smrznutom tijestu a takvo pecivo najvećim djelom upravo troše naša djeca. Pa je pitanje šta će biti sa njihovim zdravljem" rekao je Varda.

Saborski zastupnik IDS-a Tulio Demetlika nakon stanke osvrnuo se na probleme s kojima se suočavaju mladi koji se žele vratiti u Hrvatsku, a završili su fakultete u inozemstvu, obzirom da za postupak izdavanja rješenja o reguliranoj profesiji kod resornog ministarstva traje dulje od godinu dana što je, kaže, nedopustivo.

"Naši mladi koji su stekli stručnu inozemnu kvalifikaciju i žele raditi u svojoj profesiji prolaze kroz dodatni postupak priznavanja inozemne stručne kvalifikacije odnosno provjere regulirane profesije koji je u RH uređen Zakonom o reguliranim profesijama i priznavanju inozemnih stručnih kvalifikacija, a rješenje izdaje Ministarstvo obrazovanja i znanosti. Naime sve te osobe su nostrificirali diplome i dobili rješenje agencije za znanost i visoko obrazovanje o priznavanju stručnosti inozemne visokoškolske kvalifikacije. Međutim, da bi se zaposlili u svojoj reguliranoj profesiji koja je u nadležnosti resornog Ministarstva moraju dobiti dodatno rješenje o reguliranoj profesiji", pojašnjavao je.

Tada se, kaže, javlja problem jer postupak izdavanja rješenja o reguliranoj profesiji kod Ministarstva traje preko godinu dana što je nedopustivo.

"Ovo je još jedna potvrda da naša državna birokracija je spora, troma i neefikasna", poručio je Demetlika.

Komentirajte prvi

New Report

Close