U prisilnoj naplati radnici ispred svih ostalih vjerovnika

Autor: Suzana Varošanec , 06. siječanj 2015. u 22:00
Uskoro i nova pravila koja dokidaju mogućnost poslovanja bez isplate plaća/Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Odredba vrijedi samo za nove slučajeve neisplata plaća jer bi se inače zadiralo u stečena prava ostalih vjerovnika

S prvim danom ove godine u primjenu je krenulo i nekoliko novih odredbi Ovršnog zakona koje reguliraju prisilnu naplatu novčanih potraživanja putem Financijske agencije (Fine).

Među glavnim novostima je i poseban zaštitni mehanizam za naplatu dospjelih, a neisplaćenih plaća radnika. Prvi put one su stavljene u najpovoljniji režim prisilne naplate, što znači da su u redoslijedu naplate preko Fine radnici koji traže neisplaćene plaće pretekli sve ostale vjerovnike. Jedino gdje radnici nisu ostvarili u naplati prednost, a i neće, što je i logično, jesu alimentacije; potraživanja za uzdražavanje djece i privremeno uzdržavanje uvijek imaju prioritet. Novo rješenje na tragu je Vladine politike uspostave fer odnosa između predstavnika kapitala i rada, a ima i zanimljivu političku pozadinu.

Usvojeno je u Saboru sredinom prošle godine, i to tako što ga je u pozamašni paket promjena Ovršnog zakona amandanskim putem ubacila Vlada, ali nakon što ga je Ministarstvo pravosuđa prihvatilo u sklopu inicijative predsjednika Ive Josipovića. Da je riječ o Josipovićevoj incijativi, potvrđeno nam je u Ministarstvu pravosuđa. Riječ je o velikom zaokretu od dosadašnjega rješenja. Radnička potraživanja sad imaju prednost i u ovrsi i u stečajevima, pa je zbog prilagodbe primjena odgođena za 1. siječnja 2015. Nova odredba vrijedi samo za nove slučajeve neisplata plaća jer bi se inače zadiralo u stečena prava ostalih vjerovnika.

Inače, novo je rješenje tek dio sustavne zaštite radnika u pogledu isplate plaća i dospjelih potraživanja po osnovi rada (naknada za plaće i otpremnina) koja se provodi intervencijama u nekoliko zakona. Takva je promjena najprije usvojena u Kaznenom zakonu, a potom u Ovršnom, a slijedi i u novom Stečajnom zakonu. Naime, ovaj zaštitni mehanizam u prisilnoj naplati radničkih plaća preko Fine nastavak je izmjena Kaznenog zakona koje su provedene u kaznenom djelu neisplate plaća s uvođenjem obveze za poslodavca da radniku da obračun plaće. Tko ne izda tu ovršnu ispravu, može i kazneno odgovarati, što pokazuju i prvi slučajevi u kojima DORH procesuira neisplatitelje plaća.  

No, sad je omogućeno da se ovršnom ispravom radnik ovrši na Fini prije svih. Ono što još manjka, a slijedi, jesu nova pravila koja dokidaju mogućnost poslovanja bez isplate plaća. Kako se najavljuje u sklopu novog Stečajnog zakona, čije se usvajanje očekuje brzo, na tržištu više neće moći izvan posebnog pravnog režima poslovati oni poslodavci koji nemaju novac za isplatu plaća. Takve čeka predstečajna procedura u kojoj glavnu riječ dobivaju sudovi, a dužnik će moći zbog troga pokrenuti i stečaj. 

Komentirajte prvi

New Report

Close