U predstečajevima prijavljeno 82 mlrd. kuna dugova

Najviše dugova imaju građevinari/Ivo Čagalj/PIXSELL Najviše dugova imaju građevinari/Ivo Čagalj/PIXSELL

Dosad su 2762 tvrtke sklopile nagodbu ili je prihvaćen plan financijskog restrukturiranja za 43,6 milijardi kuna potraživanja, dio je odbačen, a još se traži rješenje za 1007 tvrtki koje duguju 14,1 milijardu kuna.

U tri godine otkad su predstečajne nagodbe zaživjele u borbi protiv rastuće nelikvidnosti, 8962 tvrtke prijavile su više od 82 milijarde kuna potraživanja.

Golema većina njih, 87,5 posto, odnosi se na dugove do deset milijuna kuna, a u tek 12,5 posto svih slučajeva vjerovnici pokušavaju utjerati čak 73,7 milijardi kuna koje im tvrtke duguju. Prema najnovijim podacima Fine, kod 2762 tvrtke vjerovnici su se složili i prihvatili plan financijskog restrukturiranja ili uspjeli sklopiti predstečajnu nagodbu. Premda je to više od polovice prijavljenih potraživanja, odnosno 43,6 milijardi kuna, u tvrtkama koje zapošljavaju 39.000 radnika, u praksi se ne radi ni o trećini ukupnih predmeta.

 

20,5mlrd.

kuna potraživanja prijavile su posrnule građevinske tvrtke

Uključe li se u te brojke svi odbačeni prijedlozi i obustavljeni postupci od listopada 2012. do danas, Fina je dosad riješila 88,7 posto predmeta u kojima vjerovnici nisu mogli naplatiti 67,9 milijardi kuna.  Pred Financijskom agencijom preostalo je još 1007 predmeta u radu, u kojima će se odrediti ima realne li budućnosti te tvrtke u kojima je zaposleno gotovo 8600 radnika i koje duguju popriličnih 14,1 milijardu kuna svojim vjerovnicima; od dobavljača, banaka, radnika do države.

Vrijedi istaknuti da, iako najviše tvrtki koje su potražile izlaz u postupku predstečajne nagodbe dolazi iz trgovine na veliko i malo (2050), njihovi dugovi nisu i najveći. Očekivano, najviše dugova nagomilali su građevinari, čak 20,5 milijardi kuna, pa se gotovo četvrtina svih prijavljenih potraživanja u postupcima predstečajnih nagodbi odnosi na njih. Slijede prerađivači s prijavljenih 16,5 milijardi kuna, dok su se kod trgovaca dugovanja popela na 13,7 milijardi kuna.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve