U poslu kao što je moj invaliditet je prednost

Autor: Darko Bičak , 09. svibanj 2014. u 12:11
Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Najviše sam ponosan na svoj doprinos u MOSI – mlade osobe s invaliditetom, čiji je cilj bio poticanje na druženje i izlazak iz kuće.

Filip Jadrijev zaposlenik je tvrtke koja se bavi proizvodnjom i prodajom ortopedskih pomagala Otto Bock, njihove podružnice u Zadru. Od rođenja je u invalidskim kolicima uslijed prirođene spine bifide, a za Poslovni dnevnik govori o svojim iskustvima tijekom školvanja i traženja posla.

Na kojoj poziciji i što konkretno radite u tvrtki Otto Bock?
Radim kao u Otto Bock Adria, firmi koja se bavi proizvodnjom i prodajom ortopedskih pomagala kao koordinator procesa opskrbe (komercijalist). U ovome poslu moj invaliditet je prednost jer drugim korisnicima ortopedskih pomagala mogu iz prve ruke prenijeti prednosti pojedinih pomagala. Mislim da mi je prilikom odabira za ovaj posao poslodavac dao prednost i zato što sam vrlo aktivna i pozitivna osoba i svojim utjecajem mogu pomoći i drugima da u život unesu više aktivnosti i tako povećaju kvalitetu života.

Kakva je bila vaša karijere prije dolaska u Otto Bock?
Prije ovog posla radio sam kao volonter u Udruzi tjelesnih invalida Zadarske županije, budući da živim u Zadru. Dobro sam se upoznao s problematikom osoba s invaliditetom i upoznao mnoge zanimljive ljude. Tamo sam bio tajnik te pomagao članovima oko rješavanja njihovih svakodnevnih problema i upita. Također, u Udruzi smo organizirali mnoge prezentacije i različite druge aktivnosti. Ali najviše sam ponosan na svoj doprinos u MOSI – mlade osobe s invaliditetom, čiji je cilj bio poticanje mladih ljudi na druženje i izlazak iz kuće kako bi se što bolje integrirali u zajednicu.

S kakvim izazovima ste se susretali tijekom školovanja?
Završio sam srednju grafičku školu u COO Dubrava. To je ustanova za osobe s invaliditetom u kojoj su organizirani i boravak i nastava, tako da u školi nije bilo barijera i prepreka, a i ostali učenici su također osobe s invaliditetom. Ali izvan škole, u gradu bilo je prepreka: u prometu, prilikom korištenja tramvaja koji tada nisu bili niskopodni, u prelascima preko visokih rinzola. Tijekom školovanja intenzivno sam se bavio sportom – tenisom u kolicima u tenis centru Maksimir. To mi je bio veliki izazov i veselje. U početku nas je bilo četvoro i trenirali smo dva puta tjedno, poslije su se treninzi intenzivirali. Na žalost, zbog zdravstvenih problema morao sam prekinuti bavljenje sportom. Najveći izazov mi je bio mi je da me ostali prihvate kao jednako vrijednog člana društva. Danas mislim da se situacija bitno promijenila i da društvo puno bolje prihvaća OSI. Vjerojatno je tome pridonio i moj osobni stav da JESAM jednako vrijedan.

Iz vlasitog iskustva i iz iskustva vaših kolega i prijatelja, s kojim se problemima susreću osobe s invaliditetom pri traženju posla?
Mislim da je osnovno predrasuda koje poslodavci imaju prema invalidima da možemo raditi  vrlo ograničene poslove. To nije istina. Svaki poslodavac bi trebao razgovarati s osobom s invaliditetom i vidjeti koje su njegove mogućnosti i prednosti, a koja ograničenja. Tijekom života imao sam prilike upoznati mnogo osoba s invaliditetom koji su se školovali i mogu stručno obavljati svoj posao. Na žalost samo su rijetki dobili i priliku za to.

Što bi se moralo promijeniti u sustavu da bi OSI-ji imali olakšan pristup na tržištu rada?
Edukacija poslodavaca da osobe s invaliditetom nisu sve iste te da moraju prvo upoznati osobu da bi mogli prosuditi o kome se radi i kako se invaliditet te osobe odnosi na radne sposobnosti. Mislim da je vrlo važno isticati pozitivne primjere da se i drugi poslodavci ohrabre za zapošljavanje osobe s invaliditetom. A sustav bi svakako trebao imati prikladne mjere za poticanje zapošljavanja.

Poslovni dnevnik uz podršku Ministarstva rada i mirovinskog sustava organizira društveno odgovorni projekt "Iskustvo zlata vrijedi 2014." te u suradnji s partnerima-poslodavcima omogućuje studentima s invaliditetom, koji se prijave na natječaj, radnu praksu s eventualnom kasnijom mogućnošću zapošljavanja. Na natječaj se mogu prijaviti svi redovni studenti s invaliditetom, bez obzira koji fakultet pohađaju. Prijave na natječaj traju od 14. travnja do 15. lipnja 2014. godine.  Na natječaj se možete prijaviti ovdje. Više o projektu Iskustvo zlata vrijedi doznajte na www.poslovni.hr/iskustvo-zlata-vrijedi.

Komentirajte prvi

New Report

Close