U pogon puštena druga po veličini vjetroelektrana u RH

Autor: Frane Šarić/VL , 05. lipanj 2015. u 11:15
Zoran Badrić (Eko Energija koncept) i odvjetnik Davor Stanić/Duško Jaramaz/PIXSELL

Proizvodit će 100 GWh godišnje, što je potrošnja oko 25.000 kućanstava.

Vjetroelektrana Zelengrad- Obrovac, snage 42 MW, službeno je u srijedu puštena u pogon.

Projekt je počeo još 2009. godine uz upravljanje tvrtke  Eko-Energija, a u drugoj fazi gradit će vjetroelektrane s dodatnih 12 MW snage. Tvrtka EnerCap, upravitelj fonda sa sjedištem u Pragu koji se bavi ulaganjima u čistu energiju u srednjoj i istočnoj Europi, te Crescent Capital, upravitelj turskog fonda koji se bavi ulaganjem u energetiku i infrastrukturu, zajednički su osigurali kapital od 50,5 milijuna eura za gradnju ove, druge po veličini vjetroelektrane u Hrvatskoj koja će proizvoditi više od 10 posto instaliranog kapaciteta energije vjetra u Hrvatskoj.

"Vjetroelektrana Zelengrad-Obrovac proizvodit će približno 100 GWh godišnje, što odgovara potrošnji oko 25.000 kućanstava, pritom  izbjegavajući emisiju od 24.000 tone emisija CO2. Imamo građevinsku dozvolu za gradnju dodatnih četiriju vjetrenjača, čime bismo postali najveća vjetroelektrana u Hrvatskoj. No, problem nam stvara administracija, odnosno to što su ograničili kvotu za dodatne megavate, pa nema daljnjih investicija u energiju vjetra u Hrvatskoj", istakao je Zoran Badrić, direktor tvrtke Eko Energija koncept.

Odvjetnik Davor Stanić iz Društva Stanić i Radović, inače pravni savjetnik investitora, objašnjava da tehnička ograničenost koju je propisao HOPS onemogućava proširenje. "Očekujemo liberalizaciju za daljnje investicije energije vjetra u RH", rekao nam je Davor Stanić. 

Komentirajte prvi

New Report

Close