U ožujku konferencija Zagreb Forum 2013

Grad Zagreb (Dalibor Urukalović/PIXSELL) Grad Zagreb (Dalibor Urukalović/PIXSELL)

Zagreb Forum se oslanja na istovjetnu konferenciju Ljuljana Forum, koju u Sloveniji organizira GoForeSight Institut iz Ljubljane.

Hrvatska u Europsku uniju ne ulazi samo kako bi dobila priliku zagrabiti u strukturne fondove Europske unije već u zajednicu država unosi i vlastite kapacitete kreativnosti i inventivnosti. Zagreb Forum u organizaciji Grada Zagreba, Razvojne agencije Zagreb te suorganizatora, regionalnog think thank instituta GoForeSight, jedinstvena je prilika da se zainteresiranim javnostima predstave potencijali koje Zagreb posjeduje u obliku kreativnog i inovativnog kapitala.

Na prezentaciji konferencije Zagreb Forum 2013 koja će se održati 12. i 13. ožujka u DoubleTree by Hilton Hotel Zagreb, koji će ujedno i ugostiti sudionike, direktor Razvojne agencije Frane Šesnić je predstavio ambiciozan plan povezivanja Zagreba s gradovima članica Europske unije te drugim globalnim partnerima s kojima bi suradnja i razmjena iskustava trebala rezultirati dodatnim poticajem razvoja kreativnih industrija u Zagrebu.

"Često se kod nas stječe dojam da se koristi članstva u EU iscrpljuju samo u korištenju EU fondova. No, takvim se razmišljanjem zanemaruje najveća vrijednost ulaska u Europsku uniju, a to je prilika da, koristeći sve prednosti koje donosi članstvo u najnaprednijoj ekonomskoj i društvenoj zajednici u razvijenom svijetu, vlastitim inovativnim potencijalima izgradimo gospodarstvo temeljeno na znanju. Pokušat ćemo dobiti odgovor na pitanje kako Zagreb učiniti modernim, progresivnim, pametnim, zelenim, inovativnim, povezanim i otvorenim europskim gradom", kazao je Frane Šesnić.

Zagreb Forum se oslanja na istovjetnu konferenciju Ljuljana Forum, koju u Sloveniji organizira GoForeSight Institut iz Ljubljane. GFS Institut je postavio smjernice promoviranja inovativnih modela upravljanja, koje Razvojna agencija Zagreb dovodi u Hrvatsku.

Misija Zagreb Foruma je da u ovim izazovnim vremenima ekonomske, socijalne i ekološke krize da prostor promociji novih inovativnih ideja i rješenja za budućnost te da odgovor na pitanje kako hrvatskim kreativcima pronaći partnere na osmišljavanju inovativnog modela razvoja“, kazao je Frane Šesnić.

Teme o kojima će raspravljati sudionici Zagreb Foruma, kao i neke od panelista koji će dati svoj doprinos u definiranju i promoviranju kreativnih modela razvoja Zagreba, predstavio je član GFS instituta, ujedno i viši znanstveni suradnik Ekonomskog instituta Zagreb dr. sc. Zoran Aralica.

"Inovacije se percipira kao osnova za prelazak u društvo zasnovano na znanju, a u EU inovacijska politika postala je središnje strateško sredstvo za postizanje konkurentnosti industrija i, kao rezultat toga, za održavanje i stimuliranje gospodarskoga rasta. U okolnostima proširenja EU, Hrvatska mora uspostaviti i razviti suvremeni nacionalni inovacijski sustav", kazao je dr. sc. Zoran Aralica.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!