U ozbiljnim pregovorima s Ikeom 10 domaćih tvrtki

Autor: Marija Crnjak , 04. veljača 2014. u 22:00
Ikea se otvara u Rugvici/Grgur Žučko/PIXSELL

S Ikeom se pokušalo povezati 56 tvrtki, u zadnjem krugu pregovora tek nekolicina.

Od ukupno 56 domaćih proizvođača namještaja i vezanih proizvoda, koji su se u prosincu prošle godine u koordinaciji Hrvatske gospodarske komore sastali s predstavnicima Ikee da bi razmotrile eventualne mogućnosti suradnje, samo deset tvrtki ušlo je u zadnji krug pregovora sa švedskim divom.

Kako neslužbeno doznajemo, na sastanku je dogovoreno da će predstavnici Ikee u narednih par mjeseci obići svih 10 tvrtki i razmotriti konkretne oblike suradnje, i tek tad će se znati tko će biti budući dobavljač Ikee u Hrvatskoj. Također, svima koji su bili na sastanku Ikea je podijelila materijale s konkretnim zahtjevima prema potencijalnim partnerima koji imaju ambicije za buduću suradnju. U HGK nam nisu otkrili koje su točno tvrtke bile na spomenutom sastanku, kao niti tko je odabran za novi krug pregovora.Kako je od prije poznato, Ikea ima vrlo stroge standarde u odabiru budućih partnera, koji moraju biti uredni u plaćanju poreza i svih drugih obveza, korektni prema zaposlenicima, a Ikea osim toga jako cijeni društveno odgovorno poslovanje i zelenu proizvodnju. Međutim, u pregovorima ipak presuđuju spremnost proizvođača za isporuku značajnih volumena, te naravno cijene, i po tom pitanju domaća industrija ima problem konkurentnosti.

Zdravko Jelčić, predsjednik Udruženja drvno-prerađivačke industrije pri HGK i predsjednik uprave tvrtke Spin Valis pojašnjava zbog čega ne očekuje da će značajan broj hrvatskih tvrtki moći raditi za Ikeu.  "Hrvatski proizvođači nisu konkurentni na globalnom tržištu, zbog skuplje radne snage, većih poreznih i komunalnih davanja, čvrstog tečaja. Poljaci koji za Ikeu godišnje naprave namještaj u vrijednosti od 2,5 milijarde eura uspjeli su u tome jer je država usvojila strategiju razvoja drvnoprerađivačke industrije i proizvodnje namještaja te svoju monetarnu politiku prilagodila izvozu. Trošak rada u Poljskoj niži je oko 20 posto nego u Hrvatskoj", pojašnjava Jelčić te dodaje da se Ikea sve više okreće zemljama Dalekog istoka s čijim cijenama se Hrvatska ne može mjeriti. Naši izvori ipak tvrde da se u Ikei jako trude pronaći domaće partnere, dijelom zbog činjenice da je njihovo ulaganje u Hrvatskoj potaknula i država, s procjenjuje se 600 milijuna kuna. 

Komentirajte prvi

New Report

Close