U niskom startu za TTIP, kuju nove izvozne planove za SAD

Autor: Božica Babić , 15. listopad 2015. u 22:00
Ivica Todorić, Agrokor; Damir Bulić, Kraš; Ivo Markotić, Badel/M. Lukunić/PIXSELL

Kraš u SAD plasira 1500 do 2000 t proizvoda godišnje, i Badel i Agrokor zadovoljni američkim rezultatima.

Kraš je više od četrdeset godina prisutan na tržištu Amerike s asortimanom svojih najjačih brendova poput Bajadere, napolitanki i čokolada te godišnje na to tržište plasira 1500 do 2000 tona proizvoda, odgovorili su iz Uprave najvećeg hrvatskog konditora na upit o sadašnjem izvozu i očekivanjima po usvajanju ugovora o transatlantskom trgovinsko-investicijskom partnerstvu (TTIP) koji namjeravaju potpisati Bruxelles i Washington.

S obzirom na to da još nisu poznati svi elementi TTIP-a, ističu u Krašu, ne mogu konkretnije govoriti o njegovim realnim učincima. "Ako parcijalno govorimo o smanjenju carina, kao jednom od poznatih prijedloga sporazuma, povećanje našeg izvoza možemo procijeniti za visinu dosadašnjih carinskih davanja," poručuju iz Kraša. Naime, nova veleposlanica SAD-a u Zagrebu Julieta Valls Noyes javno je istaknula kako je uvjerena da će TTIP biti od velike potpore hrvatskim tvrtkama, posebice onima iz sektora prehrambene industrije, jer im širom otvara ulaz na to veliko i bogato tržište.

I u Badelu 1862 vjeruju u veći izvoz na tršište SAD-a već dogodine, a nakon stupanja na snagu TTIP-a očekuju i daljnje povećanje izvoza na to tržište. Njihov ključni argument je podatak o kontinuiranom rastu izvoza, koji je u posljednje četiri godine uvećavan po prosječnoj stopi od 25 posto. S druge strane Atlantika, kažu u Badelu, odlično prolazi asortiman i jakih alkoholnih pića (Badel Stara šljivovica, Svatovski Kruškovac, Badel travarica, Williams, vinjak Cezar) i vina (Pelješac, Dingač 500, Ivan Dolac, Plavac Hvar…).

Nezadovoljni nisu ni u koncernu Agrokor. Njihove kompanije Agrolaguna, Belje, Jamnica, Ledo i Zvijezda također već izvoze na američko tržište.  "I dosad je američko tržište bilo liberalno s izuzetkom mesa (za Hrvatsku), ali će TTIP očito još pojednostaviti necarinske barijere," kažu u Agrokoru i premda izrijekom ne navode, vjerojatno očekuju da će TTIP konačno liberalizirati uvoz i mesnog asortimana, što bi za PIK Vrbovec i Belje bio vjetar u jedra. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Samo cionističko smeće može imati koristi od TTIPa

New Report

Close