U neplaniranoj vožnji autom Piketty novinaru Poslovnog dao recept za brzi oporavak Hrvatske

Autor: Marko Biočina , 10. travanj 2015. u 11:35
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Hoće li ga Milanović poslušati?

Puno je ironije u činjenici da je Thomas Piketty – vjerojatno najutjecajniji 'lijevi' ekonomist današnjice – na svoj dugoiščekivani posjet Hrvatskoj kasnio zbog štrajka francuskih kontrolora leta.

Ipak, niti ta neugodnost, niti sve ostale nedaće koje su mu se dogodile tog dana – a imao je i jednosatni sastanak s hrvatskim premijerom – barem naizgled nisu narušile raspoloženje prijaznog Francuza. Ipak, kako je zbog kašnjenja potpuno narušen inicijalni raspored njegovog boravka u Zagrebu, tek zahvaljujući njegovoj susretljivosti i snalažljivosti hrvatskih izdavača njegove knjige, 15-minutni termin rezerviran za intervju Pikettyja za
Večernji list, pretvoren je u dvije sedmominutne sesije na stražnjem sjedalu službenog automobila zagrebačkog HNK, koji je Pikettyja vozio s Trga Maršala Tita na sastanak s Milanovićem, te opet natrag u Donji Grad.

Ipak, i u tako neuobičajenim uvjetima Francuz je demonstrirao iznimnu intelektualnu britkost, jasnoću razmišljanja i konciznost izražavanja. Već na pola puta od HNK do Markovog trga, tako, formulirao je i obrazložio preporuku vrlo jasne, konkretne i provedive mjere koju bi Hrvatska vlada mogla provesti već sutra, te pomoću nje utjecati na smanjenje ekonomskih nejednakosti u zemlji. Hoće li to Vlada i premijer Zoran Milanović – osvjedočeni štovatelj lika i djela Thomasa Pikettyja – i učiniti, zasad je nejasno, no jednostavni Pikettyjev recept za ekonomski jednakije hrvatsko društvo pročitajte u ekskluzivnom intervjuu s Francuzom koji donosi sutrašnje izdanje Obzora, subotnjeg priloga Večernjeg lista.

Komentari (10)
Pogledajte sve

Pikettyja-u-Zagrebu-odusevili-laznom-anketom

u gradu je teško pronaći osobu koja knjigu već nije pročitala.

Francuskom ekonomistu Thomasu Pikettyju u jednom trenutku gostovanja u zagrebačkom HNK-u nadvio se upitnik nad glavom.
Na početku njegovog predavanja u HNK-u pušten je, naime, prilog iz HTV-ove emisije ‘Treća runda’ u kojemu građani umotvore o knjizi koju nisu pročitali.
Taj lažni ‘vox populi’ sa zagrebačkih ulica emitiran je uoči izlaska hrvatskog prijevoda Pikettyjeve knjige ‘Kapital u 21. stoljeću’

Horvat je upozorio uglednog gosta Filozofskog teatra, da je anketa bila lažna.

http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/377125/Pikettyja-u-Zagrebu-odusevili-laznom-anketom.html

sdp-ova šarena laža

Piketty je socijalisticki klaun. Dobio je dobru kritiku sa MIT-a nedavno od decka otprilike mojih godina.

Pametan covjek, ali zaglibio je u populizmu.

Zamislite , Piketty se zalaže da nama koji imamo najveće poreze na svijetu , čak 572 razna ,
uvedu nove poreze na nasljedstvo ,
na imovinu koju smo mi mukotrpno cijeli život stvarali i na nju već višeputa platili poreze veće od vrijednosti te imovine .

Na imovinu zbog koje smo štedjeli i odricali se koječega , koju smo mi stvarali cjeli život za našu djecu i za naše unuke .

Sve u svemu , smrad se zalaže za uništenje gospodarstva.
On nam savjetuje da samo radimo koliko je najnužnije i da svu imovinu maksimalno sakrijemo.
On nam savjetuje da imovinu na razne načine , sakrijemo , rastavimo se , prodamo a novce rasfučkamo na putovanja , zapijemo , kupimo zlato i sakrijemo ga , novac držimo u čarapi….
Što bi Maminjo rekao :
” Nečeš razbojniče!”

Mislim da je veliki mag štetočina Zoki iskoristio Pikettya kao kontru drugoj frakciji partije i njezinome tajnovitom gospodarskom programu! Zokiju su rekli da je gospodarstvo bitno.

New Report

Close