U neplaniranoj vožnji autom Piketty novinaru Poslovnog dao recept za brzi oporavak Hrvatske

Foto: Marko Prpic/PIXSELL Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Hoće li ga Milanović poslušati?

Puno je ironije u činjenici da je Thomas Piketty - vjerojatno najutjecajniji 'lijevi' ekonomist današnjice - na svoj dugoiščekivani posjet Hrvatskoj kasnio zbog štrajka francuskih kontrolora leta.

Ipak, niti ta neugodnost, niti sve ostale nedaće koje su mu se dogodile tog dana - a imao je i jednosatni sastanak s hrvatskim premijerom - barem naizgled nisu narušile raspoloženje prijaznog Francuza. Ipak, kako je zbog kašnjenja potpuno narušen inicijalni raspored njegovog boravka u Zagrebu, tek zahvaljujući njegovoj susretljivosti i snalažljivosti hrvatskih izdavača njegove knjige, 15-minutni termin rezerviran za intervju Pikettyja za
Večernji list, pretvoren je u dvije sedmominutne sesije na stražnjem sjedalu službenog automobila zagrebačkog HNK, koji je Pikettyja vozio s Trga Maršala Tita na sastanak s Milanovićem, te opet natrag u Donji Grad.

Ipak, i u tako neuobičajenim uvjetima Francuz je demonstrirao iznimnu intelektualnu britkost, jasnoću razmišljanja i konciznost izražavanja. Već na pola puta od HNK do Markovog trga, tako, formulirao je i obrazložio preporuku vrlo jasne, konkretne i provedive mjere koju bi Hrvatska vlada mogla provesti već sutra, te pomoću nje utjecati na smanjenje ekonomskih nejednakosti u zemlji. Hoće li to Vlada i premijer Zoran Milanović - osvjedočeni štovatelj lika i djela Thomasa Pikettyja - i učiniti, zasad je nejasno, no jednostavni Pikettyjev recept za ekonomski jednakije hrvatsko društvo pročitajte u ekskluzivnom intervjuu s Francuzom koji donosi sutrašnje izdanje Obzora, subotnjeg priloga Večernjeg lista.

Komentari (10)
 • Pero7
  Pero7 8:18 12.4.2015.

  Pikettyja-u-Zagrebu-odusevili-laznom-anketom

  u gradu je teško pronaći osobu koja knjigu već nije pročitala.

  Francuskom ekonomistu Thomasu Pikettyju u jednom trenutku gostovanja u zagrebačkom HNK-u nadvio se upitnik nad glavom.
  Na početku njegovog predavanja u HNK-u pušten je, naime, prilog iz HTV-ove emisije ‘Treća runda’ u kojemu građani umotvore o knjizi koju nisu pročitali.
  Taj lažni ‘vox populi’ sa zagrebačkih ulica emitiran je uoči izlaska hrvatskog prijevoda Pikettyjeve knjige ‘Kapital u 21. stoljeću’

  Horvat je upozorio uglednog gosta Filozofskog teatra, da je anketa bila lažna.

  http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/377125/Pikettyja-u-Zagrebu-odusevili-laznom-anketom.html [tportal.hr]

  sdp-ova šarena laža

 • domach1984
  domach1984 23:36 11.4.2015.

  Piketty je socijalisticki klaun. Dobio je dobru kritiku sa MIT-a nedavno od decka otprilike mojih godina.

  Pametan covjek, ali zaglibio je u populizmu.

 • Pero7
  Pero7 12:38 11.4.2015.

  Zamislite , Piketty se zalaže da nama koji imamo najveće poreze na svijetu , čak 572 razna ,
  uvedu nove poreze na nasljedstvo ,
  na imovinu koju smo mi mukotrpno cijeli život stvarali i na nju već višeputa platili poreze veće od vrijednosti te imovine .

  Na imovinu zbog koje smo štedjeli i odricali se koječega , koju smo mi stvarali cjeli život za našu djecu i za naše unuke .

  Sve u svemu , smrad se zalaže za uništenje gospodarstva.
  On nam savjetuje da samo radimo koliko je najnužnije i da svu imovinu maksimalno sakrijemo.
  On nam savjetuje da imovinu na razne načine , sakrijemo , rastavimo se , prodamo a novce rasfučkamo na putovanja , zapijemo , kupimo zlato i sakrijemo ga , novac držimo u čarapi….
  Što bi Maminjo rekao :
  “ Nečeš razbojniče!”

Pogledaj ostale komentare na temu
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!