U Medenu ćemo uložiti duplo više od plana, čak 60 milijuna eura

Autor: Marija Brnić , 26. kolovoz 2016. u 08:06
Medenu će podići na kategoriju četiri zvjezdice, Foto: Ivo Čagalj / Pixsell

Nakon turističke sezone počinje preobrazba bivšeg gubitaša u atraktivnu hotelsku destinaciju.

U iduće tri godine Kermas energija Danka Končara u Hotel Medena u Segetu Donjem mora još jednom povećati temeljni kapital, i to u visini 63,5 milijuna kuna.

Taj rok započeo je otkucavati prije pet dana, kad je formalno proknjižena provedba prve faze dokapitalzacije predviđene predstečajnom nagodbom vjerovnika Hotela Medena.

Radi pokrića gubitaka najprije je temeljni kapital Hotela Medena “stanjen” umanjivanjem nominalne vrijednosti dionice sa 300 na 130 kuna, pa je sa 118 milijuna spušten na 51 milijun kuna, a potom je uplatom u novcu Kermas energije u visini nešto iznad 89 milijuna kuna izdano novih 686.620 dionica, čime je temeljni kapital tvrtke povećan na 140,5 milijuna kuna.

Predstečajna nagodba u slučaju segetskog hotelijera predviđa da će Kermas energija provesti dokapitalizaciju u visini ukupno 153 milijuna kuna, s ciljem da svoj vlasnički udjel na koncu trogodišnjeg razdoblja poveća na 75,10 posto.

U novoj fazi, Končareva tvrtka sukcesivno će provesti drugu fazu dokapitalizacije. Konkretno, predviđeno je da dio ulaganja u rekonstrukciju i izgradnju novog kompleksa Hotela Medena u visini od 63,3 milijuna kuna bude pretvoren u temeljni kapital.

Dosadašnji plan ulaganja u Medenu predviđao je da se dugoročnost poslovanja tvrtke i unapređenje kvalitete osiguraju ulaganjima ukupno 30 milijuna kuna.

No, kako nam je potvrđeno u Hotelu Medena, najnovije analize koje su provedene u posljednje dvije godine upućuju na to da će investicija u konačnici biti osjetno veća nego se predviđalo prije više od tri godine, kad je započeo predstečajni postupak. Stoga je moguće i da Končarev Kermas u razvoj Medene uloži i dvostruko više, oko 60 milijuna eura.

Priprema projekta potpune preobrazbe nekadašnjeg gubitaša iz državnog portfelja u atraktivnu hotelsku i turističku destinaciju trebala bi startati odmah nakon okončanja turističke sezone, koja je još uvijek u jeku i obilježena “overbookingom”.

Već je za ovu godinu strateški partner uložio u poboljšanje kapaciteta, no pravi posao dizanja Medene na višu razinu, iz kategorije hotela s dvije u viši razred s četiri zvjezdice, tek slijedi. Trebao bi, prema očekivanjima vodstva tvrtke, biti realiziran u cijelosti i znatno prije isteka trogodišnjeg razdoblja predviđenog prestečajnim dogovorom.

Komentirajte prvi

New Report

Close