U Kanfanaru izgrađena prva solarna elektrana snage jednog megavata

Autor: Josipa Ban /VLM , 02. siječanj 2013. u 15:30
Krunoslav Petrokov nastavlja s ulaganjima u solarnu energiju

Službeno otvorenje elektrane očekuje se 20. siječnja, a već je u planu gradnja još jednog bloka iste snage koja bi trebala početi u ožujku.

Prva solarna elektrana od jednog megavata u Hrvatskoj, ona u Kanfanaru u Istri, završena je. Trenutno se nalazi u probnom radu, a oko 20. siječnja očekuje se i njeno službeno puštanje u promet, najavio je Zlatko Bukovac, direktor Soltecha, tvrtke koja je izvoditelj projekta.

"Bilo bi me sram da projekt nismo uspjeli završiti do kraja godine kako smo i najavljivali", ističe Bukovac, direktor tvrtke koja se bavi konzaltingom na području obnovljivih izvora energije i elektroenergetike. Za primjer navodi Češku koja je, kako kaže, iako ima manje sunca od nas, do danas u funkciju stavila dvije tisuće takvih elektrana dok smo mi pokrenuli tek jednu. Nakon probnog roka od tri tjedna solarna elektrana u Kanfanaru koja se prostire na 21 tisući četvornih metara, a na kojoj su radovi započeli u listopadu, energijom će opskrbljivati čak 3500 kućanstava. Proizvodit će 1,2 milijuna kilovat sati energije godišnje putem 4.256 instaliranih fotonaponskih modula tvrtke Sharp, s kojom je investitor potpisano ugovor u srpnju prošle godine. U projekt najveće solarne elektrane u Hrvatskoj investitor tvrtka Petrokov iz Zagreba, na čelu s Krunoslavom Petrokovim, uložila je dva milijuna eura. Iako specijalizirani za ugradnju grijanja i plinskih instalacija te sanitarne opreme u domove, Petrokov je prije nekoliko godina odlučio investirati u obnovljive izvore energije. Prvu solarnu elektranu, snage 400 kilovata, tako je sagradio na krovu svoje poslovne zgrade u Svetoj Klari, uloživši u nju devet milijuna kuna. Prva investicija tvrtke Petrokov u alternativne izvore energije počela je s radom u lipnju prošle godine.

No ni s Kanfanarom ulaganja neće stati.Tako će u tom istarskom mjestu investirati još 1,5 milijuna eura u solarnu elektranu iste veličine i iste snage. Kako najavljuje izvođač radova Bukovac, projektna dokumentacija je gotova, a radovi na Kanfanaru 2 trebali bi započeti do ožujka. Treću solarnu elektranu, snage, također, jednog megavata pak isti investitor i izvođač radova, realizirat će u Iloku. Ulaganje u druga dva solara nešto su manja zbog pada cijene fotonaponskih modula, objašnjava Bukovac. Ugovor o otkupu energije pak, sklopljen je s HEP-om po starom tarifnom sustavu tako da će je Petrokov 12 godina prodavati po povlaštenoj cijeni. Kako je investitor Krunoslav Petrokov, najavljivao prilikom početka projekta, povrat investicije očekuje se za deset godina.Bukovac se pak žali na visoku cijenu spajanja na HEP, koje košta čak 300 tisuća eura, čega, kako kaže, "nema nigdje osim kod nas". Na novi tarifni sustav koji je na snagu stupio u lipnju prošle godine, pak Bukovac gleda pozitivno ističući kako će on privući samo ozbiljne investitore. Veliku zapreku investitorima koji energiju žele proizvoditi iz obnovljivih izvora energije predstavlja i složena birokratska procedura koja zahtijeva prikupljanje čak 68 raznih dozvola. Upravo kako bi olakšala zelene investicije Vlada još od početka svog mandata najavljuje njihovo smanjenje na 21 dozvolu.   

Sve ih je više

Adria Sol probio led

U ožujku prošle godine u Rijeci je u rad puštena dotad najveća solarna elektrana, snage 283 kilovata. Naime, tvrtka Adria Sol na krovu pogona za preradu soli u Industrijskoj zoni Kukuljanovo, u vlasništvu grupe Ma.Co.T, s kojom su i vlasnički povezani, instalirala je fotonaponski sustav u vrijednosti od 500 tisuća eura. Sljedeću veću solarnu elektranu instalirala je tvrtka Petrokov na krovu svoje poslovne zgrade u Svetoj Klari. Njezina je snaga 400 kilovata, a obuhvaća 3000 četvornih metara fotonaponskih ćelija na sedam krovova te bi trebala opskrbljivati 130 kućanstava. Do gradnje solarne elektrane u Kanfanaru najveća je bila ona u Orahovici, snage 500 kilovata, rezultat je suradnje Grada Orahovice, partnerske tvrtke Sunstroom energija i ulagača Migrit energije te je vrijedna 11 milijuna kuna. Godišnja proizvodnja energije ove tvrtke je 560 tisuća kilovat sati.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Zamislite sljepce smanjili su sa 68 hebenih dozvola na 21.ma bravo birokrati bravo u njemačkoj se sve napravi za 7 dana .kroatistan

Gore spomenuta solarna elektrana tvrtke Adria Sol puštena je u rad u Industrijskoj zoni Čaporice, kraj Trilja (u Dalmaciji), a tvrtka Ma.Co.t d.o.o. locirana je u Kukuljanovu u Rijeci.

New Report

Close