U Ini strahuju da neće imati kamo s proizvedenim plinom

Autor: Marko Biočina , 07. ožujak 2014. u 09:34
Jedino domaće skladište plina u Okolima/Željko Grgurinović/Večernji list/PIXSELL

U hrvatskoj naftnoj kompaniji Ini ne mire se s novim reguliranim modelom opskrbe plinom domaćih kućanstava, koji je prije nekoliko dana donijela Vlada.

U hrvatskoj naftnoj kompaniji Ini ne mire se s novim reguliranim modelom opskrbe plinom domaćih kućanstava, koji je prije nekoliko dana donijela Vlada.

Temeljem tog modela tijekom naredne tri godine ulogu glavnog opskrbljivača domaćeg tržišta koju je dosad držao Inin Prirodni plin preuzet će Hrvatska elektroprivreda, a kojoj će Ina biti obvezna prodavati plin iz domaćih nalazišta po reguliranoj cijeni, zbog koje – prema neslužbenim proračunima – kompanija izgubiti između 250 i 350 milijuna kuna. U Ini se službeno ne žele očitovati o novom modelu, no iz neslužbenih izjava izvora bliskih vrhu kompanije može se iščitati poprilična zabrinutost  zbog  novonastale situacije.

Ta zabrinutost, osim smanjenom otkupnom cijenom plina, prvenstveno je uzrokovana uvjetima isporuke prirodnog plina koji bi u praksi, tvrdi se, mogao izazvati goleme probleme, pa i zaustavljanje dijela domaće proizvodnje. Naime, Vladinom odlukom utvrđene su i godišnje, odnosno dnevne količine plina koje Ina mora isporučivati HEP-u, a problem je u tome što su te količine postavljene uz varijaciju od plus ili minus deset posto. Kako je s druge strane istom odlukom Vlade odlučeno kako 70 posto kapaciteta jedinog hrvatskog plinskog skladišta Okoli mora biti stavljeno na raspolaganje HEP-u, moguća je situacija da Ina, u danima kad HEP od nje preuzima minumum dogovorene količine, nema kamo s plinom.

– Proizvodnja plina nije skalabilna, a ako proizvedene količine ne možete prodati li uskladištiti, imate samo dva izbora. Ili ćete ga spaljivati na baklji ili ćete zatvarati bušotine. To se nigdje u svijetu ne radi. – kaže naš sugovornik, uz napomenu kako će se smanjenje prihoda Ine nesumnjivo odraziti i na investicijski potencijal kompanije. – Uz manje prihode, manje će se i investirati. To je čista matematika- kaže, te dodaje kako je vrlo upitno opravdanje po kojem se opskrba plinom dodjeljuje HEP-u radi sigurnosti, s obzirom da ta tvrtka u tome nema iskustva. 

Komentari (6)
Pogledajte sve

Nejasno je gdje je problem. Nazovite u Kutinu i prodajte im 1 mlrd. kubika po 30 kuna za kubik i riješili ste problem. Petrokemija će to rado potpisati osim ako ih ne uvrijedite sa preniskom cijenom plina. Uz jače pregovore možete kubik dići i na 50 kuna.

mađaroni,pitajte khuena herdervarija kako se proveo u zagrebu 1903.prste sebi.

inače je mol u 6 mjeseci pao sa 30 000 forinti na 20 000.

pa imate model za termo-elektranu za onaj višak izvađenog plina ili čistog metana – primjer Rugvica…pa uložite u elektranu i prodajte onda struju HEPu! 😉

Ljeti ga prodavat po 1kn, a zimi kupovati po 3kn

New Report

Close