U idućih dvadeset godina potrošnja električne energije narast će 48 posto

Autor: Marina Šunjerga/VL , 15. svibanj 2018. u 21:59
HEP-ODS u ovom trenutku ima oko 4,5 posto pametnih brojila/Fotolia

U budućnosti će distributeri moći ostvariti dodatne prihode prodajom usluga poput aplikacija za praćenje potrošnje, što je i budućnost sustava.

Svijet čeka 3D, ali to nije treća dimenzija već digitalizacija, dekarbonizacija i decentralizacija elektroenergetskog sustava, a Hrvatska se kroz suradnju znanstvenika, privatnog sektora i HEP-ODS-a poprilično dobro pripremila za implementaciju novih sustava nužnih za osiguranje potreba koje će potrošači imati u budućnosti.

Naime, u razdoblju od 2020. do 2040. potrošnja električne energije narast će za 48 posto, a već sada je broj uređaja koje koristimo narastao za 10 puta. Svi oni troše električnu energiju, a kako potrošači žele da ona bude jeftina, zelena i uvijek dostupna struka ističe da će u idućem desetljeću biti nužno puno investirati u modernizaciju sustava, implementirati nove tehnologije koje će osigurati uštedu energije te digitalizirati procese kako bi se smanjili troškovi samih proizvođača i distributera energije.

HEP-ODS u ovom trenutku ima oko 4,5 posto pametnih brojila što je dobar početak koji vodi u smjeru potpune digitalizacije sustava očitanja potrošnje energije nužnog da bi se moglo planirati koliko je energije u kojem trenutku potrebno osigurati. Ipak bez suradnje potrošača sa strukom neće biti moguće osigurati energetsku održivost. Potrošaču su već sada dostupni proizvodi kojima mogu upravljati potrošnjom energije, a u budućnosti se očekuje kako će sami proizvoditi energiju, ali i koristiti dodatne usluge poput aplikacija kojima će smanjivati potrošnju.

Da bi sudjelovali u lancu valja ih motivirati, a dodatne prihode distributeri mogu ostvarivati prodajom usluga poput aplikacija za praćenje potrošnje, što je budućnost i našeg sustava.

Izgledno je i da će se potrošačima otvoriti mogućnost prodaje energije distributeru pa će tako naprimjer moći prodati kilovolte iz električnog automobila ako im isti ne zatrebaju za prijevoz tog dana. Ključni izazov je i povezivanje raznih sustava u koncept pametnog grada kako bi se pojačala efikasnost korištenja energije. Može li energija biti i zelena i jeftina i dostupna u ovom trenutku nije lako odgovoriti, ali je sigurno da su panelisti na konferenciji CIRED koja okuplja kremu elektroenergetske struke utvrdili da postoje rješenja koja će svijet tom imperativu približiti. 

Komentirajte prvi

New Report

Close