U Hrvatsku ove godine stiglo 3,5 puta više turista iz Koreje

Autor: Marija Crnjak , 14. listopad 2014. u 22:01
U ovoj godini Zagreb je rekorder po broju turista iz Koreje/Kristina Štedul Fabac/PIXSELL

Samo u rujnu ove godine u Zagrebu je bilo 7477 Korejanaca, a ostvarili su 8605 noćenja.

Dvije reality emisije koje su se prikazivale u Južnoj Koreji tijekom ove i prošle godine u najvećoj su mjeri zaslužne su za statistike koje su ove sezone iznenadile i same turističke djelatnike.

Prema podacima Hrvatske turističke zajednice, u Hrvatskoj se tako ove godine odmaralo 176.000 Koreanaca koji su napravili 223.000 noćenja, što premašuje trostruki rast u odnosu na prošlu godinu u kojoj je bilo 68,5 tisuća noćenja Koreanaca. Samo Zagreb, kojeg su ovog ljeta preplavili Koreanci postavši najbrojniji inozemni gosti, od siječnja do rujna ove godine posjetilo je 54 tisuće Koreanaca koji su ostvarili oko 62 tisuće noćenja, što predstavlja porast od 217 posto u dolascima te 210 posto u noćenjima.

Kako doznajemo u Turističkoj zajednici Grada Zagreba, samo u rujnu ove godine u Zagrebu je bilo 7477 Korejanaca, a ostvarili su 8605 noćenja, što je gotovo 5000 više dolazaka i 5500 više noćenja, nego u rujnu 2013. godine (točne brojke za rujan 2013 su: 2517 (porast od 197%) dolazaka i 3082 (porast od 179%) noćenja).Turistička priča koja je u Hrvatsku dovela goste iz Južne Koreje počela je 2012. godine kada je u Hrvatskoj sniman izrazito popularan reality show The "Romantic in Croatia", a nakon toga uslijedilo je snimanje serije "Noonas over Flowers" u kojoj nekoliko poznatih korejskih glumica putuju Hrvatskom kao backpackeri.

Serija je emitirana od kraja studenog 2013. do siječnja 2014. i bila je najpopularniji turistički dokumentarac u Koreji."Zahvaljujući tim dvjema serijama mi nismo ni kune morali uložiti da napravimo prvi korak prema korejskom tržištu, a Koreanci su već počeli dolaziti. Potom smo iskoristili trenutak i velik interes turista održavši radionice te posjetivši turistički sajam, što planiramo i ove godine. Na tržištu svakako treba nastaviti raditi", izjavio je Ratomir Ivičić, direktor HTZ-a. HTZ je u suradnji sa Slovenskom turističkom organizacijom u svibnju po šesti put bila na sajmu KOTFA u Seulu, kad se održala i poslovna radionica s partnerima. 

Tajna uspjeha

Turizam povukao izvoz

Dijelom na tragu turističke razmjene s Korejom, u zadnje vrijeme sve je više vijesti o novim izvoznim ugovorima koje su sklopile hrvatske kompanije, što je dakako i rezultat dugoročnih pregovora i aktivnosti veleposlanstva Republike Koreje u RH na gospodarskom povezivanju. Također, Hrvatska je postala partner i kroz Ugovor o slobodnoj trgovini EU s Korejom, što je pobudilo i interes ulagača za ulaganje u Hrvatsku, pa je već otvoreno par hostela i restorana koji su specijalizirani za goste iz Koreje. Također, Kraš je nedavno objavio da počinje izvoziti u Južnu Koreju, a Zagrebačka pivovara na to tržište kreće s plasmanom Ožujskog piva. Najavljuje se i suradnja sa Specijalnom bolnicom Sveta Katarina i Draganom Primorcem, kojeg s Korejom povezuje dugogodišnje bavljenje borilačkim sportovima.

Komentirajte prvi

New Report

Close