U Hrvatskoj otkriveno 4,5 tona nelegalnih pesticida, sve iz BiH

Autor: Miroslav Kuskunović/Agrobiz , 19. srpanj 2018. u 21:59
Hrvatska je prvi put sudjelovala u Europolovoj operaciji 'Srebrna sjekira'DAMIR ŠPEHAR/PIXSELL

Primjena takvih tvari opasna za proizvodnju i ljude.

U Europolovoj akciji Silver Axe (Srebrna sjekira III) zaplijenjena je najveća dosad količina nelegalnih ili falsificiranih pesticida u Europi. Operacija uz podršku Europske agencije za borbu protiv prijevara (OLAF) i industrije zaštite bilja provedena je u 27 europskih zemalja, objavio je Europol. Pronađeno je 360 tona nelegalnih ili krivotvorenih pesticida, dovoljno da se pokrije 48.000 kvadratnih kilometara površine.

“Pozdravljamo takvu organiziranu aktivnost Europola u kojoj je ove godine prvi put sudjelovala i Hrvatska. Prema informacijama koje imamo, u RH je zaplijenjeno oko 4500 kg/l ilegalno unesenih sredstava za zaštitu bilja iz Bosne i Hercegovine. Mišljenja smo da je problem puno izraženiji i vrijedan pozornosti svih u državi, primarno zbog zaštite zdravlja potrošača, potvrdili su iz Udruge proizvođača i zastupnika sredstava za zaštitu bilja RH (CROCPA) i Hrvatskog društva biljne zaštite (HDBZ). Kažu kako su već dugo upoznati s problemima ilegalnog unosa/uvoza i krivotvorenja sredstava za zaštitu bilja te su u komunikaciji i na sastancima s državnim službama upozoravali na posljedice.

“Krivotvorena sredstva nisu prošla opsežna ispitivanja i njihova primjena je ozbiljan rizik za zdravlje ljudi i za okoliš, a štete u poljoprivrednoj proizvodnji zbog primjene mogu biti jako velike. Jedan od većih problema je i ilegalan unos jeftinijih sredstava iz susjednih država (BiH, Srbija) koje nisu članice EU i nemaju tako stroga pravila registracije sredstava za zaštitu bilja“, ističu iz udruga.

 

360 tona

ilegalnih i lažnih pesticida zaplijenjeno u EU u ovoj akciji, dosad najveća količina tih tvari

Prema podacima Eurostata za 2014. , na razini EU prodano je 395.768 tona pesticida, a Hrvatska je koristila oko 2119 tona. Hrvatska godišnje na pesticide potroši oko 50 milijuna eura, dok neke zemlje EU troše i četiri puta više.

Komentirajte prvi

New Report

Close