U Hrvatskoj najveći skok cijena od 2013.

Autor: Poslovni.hr/Hina , 17. ožujak 2017. u 09:56
Foto: Davor Javorović / Pixsell

S rastom od 3,8 posto slijedile su cijene restorana i hotela, cijene hrane i bezalkoholnih pića porasle su za 3,4, a duhana i alkoholnih pića za 2,3 posto.

U Hrvatskoj su u veljači potrošačke cijene porasle za 1,4 posto na godišnjoj razini, što je njihov najveći rast od kolovoza 2013., a ponajviše je posljedica rasta cijena goriva, restorana, hotela, hrane i pića. U četvrtak objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) potvrđuju da Hrvatska, nakon tri godine, izlazi iz razdoblja deflacije, s obzirom na to da su u veljači potrošačke cijene porasle treći mjesec zaredom, i to brže nego mjesec dana prije, kada su ojačale za 0,9 posto.

“Osim učinka baznog razdoblja – u veljači prošle godine potrošačke cijene zabilježile su pad za 1,4 posto godišnje – rast inflacije u veljači potpomognut je rastom cijena prijevoza, osobito u kategoriji goriva i maziva za osobne automobile”, navode analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na izvješće DZS-a. U veljači su, naime, na godišnjoj razini najviše, 7,3 posto, porasle cijene prijevoza, pri čemu su cijene goriva za prijevozna sredstva skočile za 16,3 posto.

S rastom od 3,8 posto slijedile su cijene restorana i hotela, cijene hrane i bezalkoholnih pića porasle su za 3,4, a duhana i alkoholnih pića za 2,3 posto. Cijene u sektoru zdravlja porasle su, pak, za 2,1, a u rekreaciji i kulturi za 1,2 posto. Cijene odjeće i obuće, kao i obrazovanja, zabilježile su na godišnjoj razini rast od 1,1 posto, a cijene raznih dobara i usluga 0,5 posto. S druge strane, u veljači su, u odnosu prema istom mjesecu prošle godine, najviše pale, za 4,4 posto, cijene stanovanja, vode, električne energije i plina, što je ponajviše posljedica pada cijena plina od 11,2 posto. 

Komentirajte prvi

New Report

Close