U Hanfu se vraća troje od petero bivših članova Uprave, čekaju ih komotnije fotelje

Autor: Jadranka Dozan , 25. siječanj 2019. u 13:35
Čelnik Hanfe Ante Žigman/ Davor Puklavec/PIXSELL

Iz Hanfe su nam potvrdili povratak i kažu da svo troje dolaze na neizvršne funkcije.

Ovog četvrtka prošlo je točno godinu dana od Vladine odluke o razrješenju tadašnjeg vodstva Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga i imenovanju novog Upravnog vijeća na čelu s Antom Žigmanom. Novi mandat tada nije povjeren nikom od dotadašnje upravljačke petorke. Sabor je posve novu postavu potvrdio početkom veljače, a razriješena petorka napustila je Hanfu.

Ovih dana, međutim, među akterima tržišta kapitala proširila se informacija o skorim pojačanjima u Hanfi i to upravo trima od pet članova bivše uprave vraća u Agenciju.  Istekom godinu dana od razrješenja, odnosno s početkom idućeg tjedna, na posao u Hanfu, ovaj put na drugu lokaciju (nedaleko od HNB-a) i na druge funkcije, trebali bi se vratiti Mario Radaković, Branka Bjedov Kostelac i Silvana Božić. Na naš upit iz Hanfe su potvrdili da je informacija o njihovu povratku u Agenciju točna, a svih troje "dolaze na neizvršne funkcije".

To pak potvrđuje neslužbene tvrdnje da novi aranžman podrazumijeva savjetničke pozicije pri pojedinim sektorima Hanfe.  Budući da se oko te priče među tržišnim akterima nametnulo i pitanje procedure, u odgovoru Hanfe ističe se da sve funkcije inače popunjavaju putem natječaja, "no u ovom slučaju Hanfa je postupila u skladu s ranije preuzetim obvezama koje proizlaze iz njihovih ugovora". Za spomenute se nekadašnje članove Upravnog vijeća, a odskora, prema svemu sudeći, savjetnike, i neposredno prije nego što je Vlada u lanjskom siječnju prelomila odluku o promjeni cijele upravljačke postave zapravo spekuliralo da bi mogli ostati u Hanfi, pa i u UV-u.

Iskustvo i kompetencije u područjima nadležnosti regulatora nebankovnog financijskog sektora svakako im se ne mogu poreći, pa u dijelu investicijske zajednice na priču gledaju kao na jačanje kapaciteta Agencije koje je s aspekta struke načelno uvijek poželjno. Mnogi na taj "paket aranžman" ipak gledaju s podozrenjem aludirajući na druge motive i prevage za njihov povratak. "Danas se možemo pitati, ako već uz kompetencije nije bilo prijepora u pogledu njihova prethodnog mandata, zašto već tada nisu zadržani na drugim, nižim funkcijama", komentira jedan veteran domaćeg tržišta kapitala.

Ovako su, kaže, "za godinu dana odmaranja, tj. pauziranja (zbog zakonskih ograničenja za nove angažmane dužnosnika) državu stajali više s obzirom na plaćene naknade u visini plaća članova Uprave".  Međutim, u priči o tim razrješenjima, najblaže rečeno, nije nevažan širi kontekst. Premda bivše vodstvo formalno nije smijenjeno već je rošada na vrhu Hanfe napravljena s istekom mandata, taj se ishod nagovještavao mjesecima i nemalo mu je kumovao "slučaj Agrokor". 

Pojedine kontroverzne epizode sage o posrnuću Agrokora koje su u hodu isplivavale usmjeravale su potrage za "krivcima" i prema regulatornim institucijama. Hanfa je ispala češća meta od nekih drugih. S obzirom na spektar nadležnosti Agencije i karakter kontroverza vezanih uz Agrokor (slučaj FGS-a Nexus, zona faktoringa i financijskih mjenica) dijelom je to bilo razumljivo i opravdano, ali činjenica je da je Hanfa tada prepoznata kao lakša meta i za "grijehe i propuste" drugih institucionalnih adresa. 

Sve u svemu, mjesecima prije razrješenja Upravno vijeće radilo je pod velikim pritiscima, a "po putu" se očito dogodio i raskol unutar Upravnog vijeća, pa je, primjerice, u postupku nadzora u slučaju Nexus do Hanfine "presude" prošlo više od pola godine. Sve u svemu, i aktualni rasplet u slučaju triju povratnika u Hanfu teško je posve izolirati od tog konteksta. Dio šireg konteksta je, usto, i rasprava prilikom saborskog amenovanja promjena na vrhu Hanfe.

HDZ-ov Ivan Šuker, koji je svojedobno bio šef resora u čijoj je vertikali i Hanfa, rekao je tada da su se mnoge stvari na koje su u Hanfi trebali intervenirati događale u razdoblju od 2012. -2015. kada HDZ nije obnašao vlast. "Eksplozija mjenica i faktoring društava dogodila se krajem 2011. do 2014., to su činjenice i kada govorimo razrješenju Upravnog vijeća i imenovanju novog moramo početi od toga", rekao je tada Šuker uvjeren u drugačiji i bolji rad novog vodstva. Oko rada staroga iz Vlade i saborske većine ni u međuvremenu, barem javno, nisu radili diferencijaciju. 

Komentari (5)
Pogledajte sve

to su isti oni za cijeg je madata todo podizao kredite i svalio jamcevine na kceri kompanije makar to nikako nije smio, jer agrokor nije nikada koncern a samo u tom slucaju kceri firme rade to sto radile ove todine. a naravno hanfa niti jedan nadzor a i obvezu javne ponude na belju su mu oprostili.
dno dna od uhljebnistva

Sada kada pepel i prašina polako padaju na slučaj Agrokor uhljebi mogu zbiti redove! Dodana vrijednost ove ekipe i agencije je nula, a o šteti bi se dalo razgovarati!

To im je nagrada što su zatukli burzu na dno?
Predlažem da i oni napišu knjigu kao Dalička.
Zapravo mogao bi ju i Žigman napisati, pa opisati kako je povezan s Daličkom.
Znam, mala poslovna zajednica, svi sve znaju ili su surađivali….-kao u zatvoru.
Valjda jednog dana kad SUDSTVO BUDE NEOVISNO i sve ih presele tamo im neće biti šok.
Ako dotad netko ostane u ovoj zemlji…

Vratili se na posao radi obveza iz Ugovora, koje su sami ugovorili ?!?
Nakon 1 g. njihovu kvalitetu tržište nije prepoznao, radije će šemetit po hodnicima i ogovarat u kantini

New Report

Close