U HAC-u radi 4 puta više ljudi po kilometru ceste nego u Italiji

Autor: Poslovni.hr , 03. studeni 2012. u 11:58
PXL

Zaključak konzultanata je da HAC ima najveći višak zaposlenih u Hrvatskoj i regiji.

U Hrvatskim autocestama u ovom trenutku radi 1663 zaposlenika viška koji tvrtki više nisu potrebni, piše Jutarnji list.

Višak radnika uglavnom se odnosi na zaposlene u sektorima održavanja i naplate cestarine. To su utvrdili konzultanti talijanske kompanije IRD Engineering, koja je nedavno završila analizu poslovanja HAC-a. U dva navedena sektora HAC- a u ovom trenutku radi 2300 zaposlenih, a čak 72 posto ih je suvišno. U HAC-u su ostali šokirani tim zaključkom pa su od talijanskih konzultanata zatražili da im detaljno analiziraju kako su došli do te brojke, navodi Jutarnji list.

Talijanska konzultantska tvrtka angažirana je na zahtjev Europske banke za obnovu i razvoj koja je uvjetovala kredit za završetak koridora Vc kroz Hrvatsku izradom plana restrukturiranja HAC-a. Konzultanti su za svoju analizu dobili 249.100 eura. Prema izvještaju kojeg posjeduje Jutarnji list, IRD Engineering je je broj zaposlenih u svim tvrtkama koje upravljaju autocestama u Hrvatskoj (HAC, AZM, ARZ i Bina Istra), ali i u tvrtkama koje upravljaju autocestama u Italiji, Austriji i Sloveniji. Njihov je zaključak da HAC ima najveći višak zaposlenih u Hrvatskoj i regiji.

Konzultanti su usporedbom prosjeka zaposlenih po kilometru autoceste u HAC-u s brojem zaposlenih u talijanskim tvrtkama koje upravljaju autocestama zaključili da je u sektoru naplate cestarine u HAC-u po naplatnoj postaji čak četiri puta više zaposlenih, a u sektoru održavanja broj radnika u HAC-u tri je puta veći u odnosu na talijanske tvrtke, piše Jutarnji list.

Prema tome, talijanski konzultanti smatraju kako je potrebna operativna reorganizacija HAC-a da bi se broj zaposlenika uskladio s europskim standardom. 

Komentirajte prvi

New Report

Close