Tvrtka BR Bioplin Crnac otvorila elektranu na biomasu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 02. lipanj 2015. u 16:22
Arhivska fotografija: Damir Špehar / Pixsell

Direktor tvrtke BR Bioplin Crnac Christoph Schneeweiss istaknuo je važnost ulaganja u proizvodnju “zelene energije”.

Tvrtka BR Bioplin Crnac u utorak je u Poduzetničkoj zoni u Crncu, u Virovitičko-podravskoj županiji, otvorila elektranu na biomasu snage jedan megavat (MW), u čiju je izgradnju tvrtka uložila pet milijuna eura, otvorila pet radnih mjesta i sklopila ugovor s dvadesetak kooperanata.

Direktor tvrtke BR Bioplin Crnac Christoph Schneeweiss istaknuo je važnost ulaganja u proizvodnju "zelene energije", napominjući kako razmatraju i druge mogućnosti ulaganja.

"Trenutno razmatramo i druge mogućnosti ulaganja, ali bi zamolili hrvatsku politiku da olakša investiranje i Hrvatsku učini pristupačnijom zemljom za ulagače", kazao je Schneeweiss.

Naime, realizacija ovog projekta je, kako je rečeno, zbog hrvatske birokracije trajala je gotovo tri godine. Kamen temeljac za izgradnju elektrane položen je u studenom 2012. godine. Početna ideja investitora bila je na području općine Crnac izgraditi jedan od najvećih pogona biopostrojenja u Hrvatskoj snage 3 MW, a općina Crnac dala je pravo građenja na 12 hektara zemljišta na rok od 30 godina, uz minimalnu naknadu.

"Sve što je u ovom projektu moglo krenuti naopako, od prvog do zadnjeg koraka, krenulo je pa je proizvodnja pokrenuta samo zahvaljujući upornosti investitora. Koliko je tvrtka BR Bioplin ponosna da ga je privela kraju, toliko je to naša sramota", rekao je župan Virovitičko-podravske županije Tomislav Tolušić.

Istaknuo je kako je riječ o investiciji iznimno značajnoj za županiju kroz otvaranje novih radnih mjesta i zapošljavanje velikog broja kooperanata.

Komentirajte prvi

New Report

Close