Dva najveća porezna dužnika u zemlji bavila su se trgovinom zlatom

Autor: Saša Paparella , 03. studeni 2017. u 07:52
Foto: Thinkstock

Na šestom je mjestu splitsko Dalmacijavino u stečaju.

Nakon godinu dana Porezna uprava Ministarstva financija napokon je objavila aktualiziranu listu najvećih poreznih dužnika u Hrvatskoj. Na popisu nema niti jedne tvrtke uz sustava Agrokora. I ove je godine najveći dužnik 5R, tvrtka u talijanskom vlasništvu od koje država potražuje čak 150,8 milijuna kuna, većinom poreza i prireza na dohodak. Ta se tvrtka bavila trgovinom zlatom, dio medija tvrdi – fiktivnim.

Istim se poslom bavila i drugoplasirana na popisu, Palić aurum, s dugom od 88,2 milijuna kuna, mahom za PDV. Teško da će se država tu naplatiti, jer su obje tvrtke u stečaju. Treći na popisu dospjelih i neplaćenih poreznih dugova je Dignatio (86 milijuna kuna), slijede Ante gradnja u stečaju (67,9 milijuna kuna) i Meltal (66,5 milijuna kuna). Na šestom je mjestu splitsko Dalmacijavino u stečaju. Na 22. mjestu je Vino Ilok, ta tvrtka povezana s Miroslavom Kutlom duguje 32 milijuna kuna. Na 23. mjestu nazali se Nogometni klub Zadar, s 31 milijunom kuna duga.

Dužnik je i – Poslovni primjer

Tu je i šibensko NCP-remontno brodogradilište, potom Pan-trgopromet u stečaju, Jadrankamen u stečaju, Elektropromet, potom Jadran tvornica čarapa, Solidum Žužić. Među najvećim dužnicima je i tvrtka koja se zove – Poslovni primjer.

Među fizičkim osobama koje obavljaju djelatnost, na prvo mjesto se probio Mirko Rapić iz Ljubitovice, s 49,1 milijunom kuna duga. Rapića su nekoć zvali ‘najvećim hrvatskom obrtnikom’, a posljednjih se godina spori s Poreznom upravom, tvrdeći da država njemu duguje. Drugi na toj listi je humanitarac Jozo Primorac, sa 17,2 milijuna duga. Protiv Primorca je DORH podigao optužnicu zbog utaje poreza. Treći je kamatar Miro Čalušić, kojem je u ponedjeljak u Zagrebu zapaljena drvena kuća u kojoj je bio prijavljen. On je u bijegu, nakon što je nepravomoćno osuđen na šest godina i tri mjeseca zatvora jer je zaračunavajući nesrazmjerno visoku kamatu građanima uzeo 30 milijuna kuna u novcu i nekretninama.

Matelić duguje 269 mil. kn

Na trećoj listi, na kojoj su građani, još su dva člana obitelji Čalušić. Vodeći je Željko Matelić iz Labina, s dugom od 269 milijuna kuna. Željko Žužić duguje i kao pojedinac – 38 milijuna. Od poznatijih na ‘građanskoj’ su listi Doris Košta i Davor Butković, svaki s poreznim dugom od po tri milijuna kuna. Ovogodišnjim izmjenama Općeg poreznog zakona, popis poreznih dugova aktualizira se samo jednom godišnje jer je, kako nam je objašnjeno, Porezna uprava zamijetila “pad interesa javnosti za objavu popisa”.

Komentari (6)
Pogledajte sve

dno dna

Ante gradnja u stečaju (67,9 milijuna kuna)

da, bitno je da porezna naplati kaznu za kunu u novcaniku. To sto su ovi odnijeli iz drzave tone zlata i platili nista, niko ce nece sekirati za to. Hrvati su stoka posebno sitnog zuba

Ma nije …

New Report

Close