Tri ponude za zakup propale farme za tov svinja

Autor: Suzana Varošanec , 16. siječanj 2019. u 21:59
Farma Agro-Stočarstva je u Sesvetama Ludbreškim/ Damir Špehar/PIXSELL

Stečajna upraviteljica Grgec smatra korisnim zadržati djelatnosti jer broj svinja u RH pada.

Nastavak tova svinja nije izgledan scenarij za propalu tvrtku Agro-Stočarstvo u Sesvetama Ludbreškim, općina Sveti Đurđ, Varaždinska županija, ali ako se vjerovnici slože, djelatnost na farmi i poljoprivrednim površinama do konačne prodaje ipak ne bi zamrla.

Štoviše, postoje velike šanse za revitalizaciju koju bi omogućili zakupci. Službeno, stigle su tri ponude od zainteresiranih potencijalnih zakupaca, potvrđuje stečajna upraviteljica Martina Grgec.

Odnose se na poljoprivrednu površinu (oko 2,5 ha) te ostale dijelove farme što znači da bi u funkciji bila cijela imovina dužnika, a dolaze od ponuđača iz obitelji Ivančić, u kojoj je i stečeno dugogodišnje iskustvo s tovom odojaka i tovljenika.

Bilo bi korisno, kaže Grgec, da se djelatnost zadrži i zbog negativnih trendova smanjenja broja svinja u RH posljednjih godina, u uvjetima rastuće strane konkurencije.

Kako se čini, ne postoji nijedan legitimni interes koji bi opravdao da nekretnine – farma i zemljište, zjape prazni, pa vjerovnicima upraviteljica predlaže da daju zeleno svjetlo za sklapanje ugovora o zakupu. Rasplet će biti krajem siječnja kad je na Trgovačkom sudu u Varaždinu zakazano ispitno i izvještajno ročište.

Za ovaj slučaj rađene su kalkulacije na temu rentabilnosti, koje su važno upozorenje i u širim okvirima, jer se pokazuje da oni koji za uzgoj koriste svoju stočnu hranu i za to dobivaju poticaje mogu imati zaradu eventualno na razini poticaja, dok su oni koji manjkove osiguravaju kroz gotove smjese na udaru neisplativosti.

Komentirajte prvi

New Report

Close