Transakcije Tevinih tvornica u Europi ići će preko Zagreba

Autor: Marija Crnjak , 24. listopad 2012. u 22:01
Teva će zaposliti još 100 ljudi na zagrebačkoj lokaciji

Za Vladu je Tevin potez vrlo važan jer bi njihov centar mogao poslužiti kao model drugim tvrtkama.

Nakon što je nedavno pokrenula ulaganje u izgradnju novih Plivinih tvornica vrijednu 200 milijuna dolara, izraelska Teva koja je Plivu preuzela prije četiri godine najavljuje novo ulaganje u Hrvatskoj, otvaranje Centra financijskih aktivnosti koji će pružati usluge za Tevine europske lokacije.

Novi poslovni potez koji daje naslutiti da je Teva Hrvatsku odabrala kao jednu od lokacija koje bi trebale nositi poslovanje čitave grupe danas će uz šefa Plive Tihomira Oreškovića najaviti Rob Koremans, predsjednik i glavni izvršni direktor Teve Europa. Na predstavljanju Centra financijskih aktivnosti očekuje se i Radimir Čačić, prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva koji je već u utorak prilikom predstavljanja realiziranih te započetih investicijskih projekata Vlade najavio da će Teva u Zagrebu otvoriti "back office". Kako neslužbeno doznajemo, za Vladu je ovaj Tevin potez vrlo važan velik jer je riječ o prvom takvom projektu koji neka globalna kompanija pokreće u Hrvatskoj te bi mogao poslužiti kao model nekim drugim multinacionalkama koje već posluju u Hrvatskoj. Kako se neslužbeno doznaje, ono što je Čačić u utorak nazvao "back office" Teve bit će svojevrsna zajednička financijska služba koja bi trebala kontrolirati većinu financijskih transakcija Tevinih europskih tvornica kako bi se povećala učinkovitost i smanjili troškovi na razini čitave grupe. Kroz ruke zagrebačkih financijaša i drugih stručnjaka tako će ubuduće prolaziti računi s lokacija u  Nizozemskoj, Njemačkoj, Švicarskoj, Italiji, Portugalu, Norveškoj, Irskoj te brojnih drugih europskih država.

Kako u Plivi ne žele otkrivati detalje prije službenog predstavljanja projekta, nije poznato hoće li Zagreb preuzeti financije za sve Tevine europske lokacije, no da je riječ o velikom zalogaju govori podatak Plivine najave o zapošljavanju barem stotinu novih radnika u budućem centru. Tevina odluka da svoj europski Centar za financijske aktivnosti "izgradi" upravo u Zagreb ne iznenađuje s obzirom na prethodna velika ulaganja u Plivinu informacijsku službu i važnost koju Plivin IT ima na razini čitave grupacije. Naime, javnosti je manje poznato da je Plivin IT jedan od četiri Tevina "shared service centra" u svijetu, uz Izrael, SAD i Njemačku. Plivin IT tim polovicu radnog vremena provodi na globalnim projektima na razini čitave grupe Teva. Također, uz obnovu certifikata SAP Customer Center of Excellence, već se prošle godine u Plivi zahuktalo razvijanje brojnih informacijskih aplikacija koje će podržati upravo rad budućeg centra.

Investicija u radu

Teva ulaže 200 milijuna USD u Savski Marof

Do kraja iduće godine planira se dovršetak izgradnje Plivinih pogona za proizvodnju aktivnih farmaceutskih supstancija i postrojenja za obradu otpadnih voda i procesnih plinova u Savskom Marofu te proširenje pogona za proizvodnju tableta i injekcija u Zagrebu. Teva će u taj projekt uložiti 200 milijuna dolara, a 80 posto proizvodnje iz novih pogona bit će za izvoz.

Komentirajte prvi

New Report

Close