Tovljenika do kraja 2019. dvostruko više

Autor: Sergej Novosel Vučković , 09. svibanj 2018. u 22:00
Vladimir Mesarić, predsjednik Uprave MI Vajda, koja djeluje unutar Grupacije Pivac, Foto: PD

Vladimir Mesarić, predsjednik Uprave MI Vajda, koja djeluje unutar Grupacije Pivac.

Zadovoljni kooperanti, zadovoljan i otkupljivač – sukus je skupa kojim je Mesna industrija Vajda Čakovec, dio Grupe Pivac iz Vrgorca, u Zagrebu obilježila pola stoljeća kooperacije s domaćim uzgajivačima svinja. Njih 70-ak iz Brodsko-posavske, Međimurske, Osječko-baranjske, Varaždinske i Zagrebačke županije s Vajdom ima ugovoren tov svinja, krajem 2016. proizveli su ih 40.000 komada. Plan je to povećati na čak 150.000 do kraja ove te 200.000 do kraja iduće godine. Velik je to projekt revitalizacije svinjogojstva i agrara u Hrvatskoj, u izvedbi upravo Vajde i Pivca.

“Brojke koje ostvarujemo velik su uspjeh jer Hrvatska niz godina bilježi pad domaće proizvodnje. Da bismo zaustavili negativni trend, ulaskom u Grupaciju Pivac intenzivno smo krenuli u povećanje kapaciteta vlastitog uzgoja i širenje kooperacije s OPG-ovima”, kaže Vladimir Mesarić, predsjednik Uprave Vajde. Put ostvarenju tih planova je i u dogradnji, rekonstrukciji i modernizaciji tvornice, nabavci opreme i strojeva, a u što će MI Vajda do kraja ove godine investirati oko 50 milijuna kuna.

To će, ističe se, otvoriti i nova radna mjesta u cijeloj grupaciji Pivac (još i MI Braća Pivac, PPK Karlovac, Dalmesso Klis). Na susretu kooperanata održan je i stručni skup s vodstvom Hrvatske poljoprivredne agencije, Ministarstva poljoprivrede, Croatiastočara, te Središnjeg saveza udruga uzgajivača svinja, s kojeg je poručeno da su potpore iz programa ruralnog razvoja i modeli jačanja kooperacija pravi temelj za oporavak svinjogojstva. Kooperantima je, priznali su, najbitnije da su im kapaciteti farmi stalno popunjeni i da znaju koliko će zaraditi cijele godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close