Top lista najskupljih zemalja za život: Prva tri mjesta su očekivana, a evo gdje se smjestila Hrvatska

Autor: Poslovni.hr , 05. veljača 2020. u 14:31
foto: Getty Images

Japan je na četvrtom mjestu na ukupnom popisu, kao najskuplja država izvan Europe.

Svjetski poslovni magazin za rukovoditelje tvrtki, CEOWORLD, sastavio je popis najskupljih zemalja za život. Analizirali su 132 zemlje, među kojima je i Hrvatska, a mjerili su troškove robe, uključujući namirnice, odjeću, cijene taksija, komunalne usluge, internet, prijevoz i restorane.

Kako piše 24sata, Švicarska je proglašena najskupljom državom na svijetu, Norveška je druga, a Island treća.

Hrvatska je na 53. mjestu, Bosna i Hercegovina na 96., a Srbija na 98. mjestu. Od susjeda je ispred nas Slovenija na 47., Austrija na 21. i Italija na 28. mjestu.

Danska i Luksemburg također su se plasirali u europsku 'tešku desetoricu', zajedno s Japanom, Bahamima, Izraelom, Singapurom i Južnom Korejom. SAD je na 20. mjestu liste koju je sastavio poslovni magazin CEOWORLD, a Velika Britanija sedam mjesta niže na 27. mjestu.

Osim što je sveukupni lider, Švicarska je svrstana u najskuplju zemlju za hranu i cijene restorana. Ova alpska zemlja je i visoko pozicionirana u Big Mac Indexu, koji mjeri cijenu Mc Donalds proizvoda u svijetu. Big Mac košta 6,50 švicarskih franaka (45 kuna). U Hrvatskoj on stoji 22 kune.

Najskuplji izvan Europe

Japan je na četvrtom mjestu na ukupnom popisu, kao najskuplja država izvan Europe. Istočnoazijska zemlja ocijenjena je daleko jeftinijom od europskih lidera u kategorijama najma i restorana. Hong Kong je ocijenjen kao najskuplje tržište najma na svijetu.

Pakistan je najjeftiniji od 132 zemlje, uglavnom zbog vrlo jeftine cijene najma. Hrana je najjeftinija u Afganistanu, a slijede ga Pakistan, Uzbekistan i Sirija razorena ratom. Prema tablici, najniže cijene restorana u svijetu naći će se u Tunisu, a slijedi ga Alžir. Pakistan, Indija i Afganistan također su bili u najjeftinijoj petici u indeksu cijena restorana.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Krasna usporedba sa Big Mac-ovima. Koliko se komada (za sat rada) može kupiti u CH a koliko u HR. Ili litara goriva. To je jedino mjerilo!

New Report

Close