Tolušić: Kupujte hrvatske proizvode jer su najkvalitetniji na svijetu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 26. ožujak 2018. u 16:12
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Uvoz poljoprivrednih proizvoda je velik, a za promjenu takva stanja treba potaknuti kupnju i potrošnju kvalitetnih domaćih proizvoda, rekao je Tolušić.

Uvoz poljoprivrednih proizvoda je velik, a za promjenu takva stanja treba potaknuti kupnju i potrošnju kvalitetnih domaćih proizvoda, ocijenio je u ponedjeljak ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić koji je u Vukovaru sudjelovao na manifestaciji u sklopu promotivne kampanje"Naše domaće, sada i ubuduće".

"Nemojte mi više nikada kukati da nešto uvozimo. Uvozimo puno toga, a za to smo sve sami krivi. Znači, hoćemo kupovati mlijeko s hrvatskih farmi. U redu, ali onda naš mljekar mora kupovati meso s hrvatskih farmi, a ako želimo da naš proizvođač meda prodaje svoj med u Hrvatskoj onda i on mora kupovati kruh s hrvatskim farmi ili brašno s hrvatskih polja. Dakle, mi smo ti koji možemo diktirati potrošačke trendove", kazao je Tolušić.

Pozvao je hrvatske građane da kupuju hrvatske proizvode jer su to, kako je kazao, najkvalitetniji proizvodi na svijetu.

U izjavi novinarima Tolušić je kazao kako se po njegovom mišljenju kroz provedbu poljoprivredne politike puno više novca moglo usmjeriti u mjere za mlade poljoprivrednike i primarnu proizvodnju.

"Mi smo naš novac raspršili na puno mjera i mislim da smo tu mogli stvari usmjeriti prema puno bržem razvoju poljoprivredne proizvodnje. Imamo vrijedne poljoprivrednike, ali dakako da nismo konkurentni s njemačkim ili austrijskim poljoprivrednicima, jer oni ovakve programe koriste već 20-30 godina, a mi zadnje dvije", rekao je Tolušić.

On je obišao brojne štandove postavljene s domaćim poljoprivrednim proizvodima u hotelu Lav te razgovarao s proizvođačima.

Ravnatelj Hrvatske poljoprivredne agencije Zdravko Barać istaknuo je da su promotivne kampanje poput "Naše domaće, sada i ubuduće" od nemjerljivog značaja što, kako je rekao, pokazuju podaci po kojima je prošle godine povećan broj proizvoda koji nose oznaku i broj proizvođača koji su se uključili, kao i volumen proizvodnje koji nosi oznaku kvalitete Hrvatske poljoprivredne agencije.

"Sve se to događa pod pritiskom i željom potrošača da raspolažu s informacijama i o kvaliteti, ali i o podrijetlu proizvoda", ustvrdio je Barać. 

Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić kazao je kako Vukovarsko-srijemska županija čini velike napore kako bi se unaprijedila proizvodnja na OPG-ovima te je osnovala agro klaster želeći potaknuti domaće proizvođače na udruživanje. 

Na skupu je održana i radionica o mjerama Programa ruralnog razvoja za poljoprivrednike te prezentacija o Zakonu o poljoprivrednom zemljištu za predstavnike jedinica lokalne samouprave.

Komentari (5)
Pogledajte sve

a ovi s kapom ne da ispod 250 kuna kila

a dok banane, kava i palmino ulje koje se nalazi u pola “prehrambenih” proizvoda ne počme rast na Velebitu možemo očekivati da će uvoz ostati visok…

ne valja zaboraviti i mega uvoznike među kojima se ističu tvrtke u državnom vlasništvu, podravka, ledo itd.
niti potcijeniti domaću pohlepu čvaraka po 140 kuna npr.

stvar je jednostavna. preko granice, malo desno na karti imamo Srbiju, regionalnog poljoprivrednog diva gdje je bdp upola manji po stanovniku i sve je u pola cijene a mogu se koristiti raznorazne kemikalije koje se kod nas ne bi smjele (tako kažu, šta ja znam) i sa kojima razvijamo trgovinu. a mi moramo nahraniti milione turista… nećemo ih valjda hraniti najbolje na svijetu? pa tko su oni nama? onda imate Grčku, Tunis, Maroko isl. sirotinjske zemlje gdje ima više sunca nego u nas.. e, a na kraju cijene se određuju na svjetskom tržištu, i dok ima jeftino vani kupovat će se gdje je najjeftinije.. na kraju krajeva i mi izvozimo tunu u Japan. ja bi rado malo te fine tune, ali nikako da stigne do Dolca.

a sad, koja je strategija razvoja našeg vrlog ministarstva? otimačina zemlje i “legalizacija staja” isl. visoko su na listi prioriteta… mogli bi čak reći najvišlje

Još jedna nebuloza slučajnog ministra.

New Report

Close