Todoriću počinju dva suđenja, Vidoševiću kraj procesa

Autor: Ivana Jakelić/VL , 01. siječanj 2020. u 22:00
Kreću procesi protiv bivšeg šefa Agrokora/G. STANZL/PIX

Zagrebački Županijski sud mjesto koje će silom prilika pohoditi političari i gospodarstvenici.

Pravosudna 2019. je završila s Ivom Sanaderom (za slučaj Ina-Mol šest godina zatvora), a u 2020. bivši premijer će i dalje biti čest gost Županijskog suda na Zrinjevcu u Zagrebu.

U siječnju bi mu se trebalo nastaviti suđenje za Fimi mediju, u kojoj je optužen i HDZ. Riječ je o ponovljenom suđenju jer je prvu osuđujuću presudu ukinuo Vrhovni sud. Vrhovni će sud valjda odlučiti o žalbama na druge dvije Sanaderove presude; osuđujuću u aferi Hypo i oslobađajuću aferi HEP-Dioki. Osim toga, zbog Planinske je podnio ustavnu tužbu, uz nadu da će Ustavni i ovaj put ukinuti pravomoćnu osuđujuću presudu, kao što je 2015. napravio u slučaju Ina-MOL.

Ako bi se to dogodilo, Sanader bi imao šanse izići iz Remetinca, pod uvjetom da mu nedavna presuda za Ina-Mol ne postane pravomoćna. Apsolutna "zvijezda" na Zrinjevcu će u ovoj godini biti Ivica Todorić, najveći hrvatski tajkun, protiv kojeg bi uskoro trebala biti okončana istraga u aferi Agrokor pa bi trebala biti podignuta i optužnica. Realno je očekivati da bi suđenje Todoriću i ostalima koji se terete da su koncern oštetili za 1,1 milijardu kuna moglo početi ujesen.

Todorića čeka i postupak za plaćanje fiktivnih usluga, kojima je Agrokor oštećen za milijun eura. U 2020. svoju pravosudnu sudbinu vjerojatno će doznati i Nadan Vidošević, bivši šef HGK, i Nada Čavlović Smiljanec, bivša šefica Porezne uprave i bivša saborska zastupnica SDP-a. Njihova su suđenja blizu završne faze, pa je realno očekivati da bi im nepravomoćne presude mogle biti objavljenje do ljeta.

Komentirajte prvi

New Report

Close