TLM preko noći prešao u ruke ruskog investitora Igora Šamisa

Autor: Suzana Varošanec , 26. veljača 2015. u 11:01
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Šamis je preuzeo 100% Valjaonice, 75% Prešaonice i nešto manje od polovice udjela Adriala.

Tvornica lakih metala iz Šibenika proživljavajući agoniju u sedmoj godini nakon privatizacije, i to zbog tereta velikih financijskih problema, s više od pola milijarde kuna nepodmirenih obveza, ali i nešto manje od 700 radnika koji rade u dvije tvornice, doslovno preko noći dobila je novog vlasnika – ruskog investitora židovskog podrijetla Igora Šamisa.

Posrijedi je treći vlasnik od prijelaza tvrtke iz državnog u privatno vlasništvo. Ugovor o preuzimanju potpisan je u Zagrebu prije dva dana, a time se otvaraju dva ključna pitanja. Tko je novi vlasnik koji je tako munjevito, krajnje neočekivano i na opće iznenađenje preuzeo TLM, te što sad slijedi s obzirom da je zbog blokade računa zatraženo otvaranje predstečajnog postupka i za Valjaonicu i za Prešaonicu. Za početak raspetljavanja sudbine TLM- a bitno je što je novi vlasnik stekao praktički 90 posto biznisa nekadašnjeg integralnog TLM-a. Naime, kupnjom različitih udjela, i to u tri subjekta, Šamis je postao apsolutni vlasnik Valjaonice, zatim tročetvrtinski Prešaonice i nešto manje od polovice udjela stekao je u Adrialu. Prema riječima Branimira Lepura, predsjednika Uprave TLM-ovih subjekata kupio je tvrtku TLM Holding, inače u kojoj je bivši vlasnik Fintrust holding Marka Pejčinoskog.

 

10dana

trajala je operacija kupnje TLM-a

To je ključni dio akvizicije jer ova holdinška kompanija u svojem vlasništvu drži 98,98 posto Valjaonice (bivšeg TVP-a, odnosno današnjega Aluminiuma d.d.,) te 75,29 posto Prešaonice (TPP) gdje je još značajni vlasnik zagrebački Dalekovod s 23,46 posto dionica. Pored toga kupio je i 49,99 posto Adriala, inače poznate tvrtke koju je formirao hrvatski konzorcij prilikom kupnje TLM-a od države. Na njoj su bile obveze iz kupoprodajnog ugovora koje su prenijete na subjekte koji su potom nastali. U Adrialu, pored novog ruskog vlasnika TLM Holdinga, još su Dalekovod, Konstruktor Inženjering i Zagreb-Montaža, dok je Feal izišao, a peta članica Aluflexpack je svoj udio i prodala bivšem vlasniku.

Novi ruski vlasnik šibenskog aluminijaša u svojem vlasništvu ima još dvije tvrtke. United Groupa je iz Luxembourga, no o kojoj nema dostupnih podataka na internetu, dok mu je češka željezara (u Pilsenu) glavni biznis u koji je ušao otprilike prije sedam godina. Nakon toga Šamis se spominjao i kao potencijalni investitor u smederevsku željezaru. Što se Forbsove liste ruskih milijardera iz 2013. godine tiče, novi vlasnik TLM-a nije među prvih 100 bogataša (završava s pola milijarde dolara). Upravo je pitanje financijske snage s kojom raspolaže ključno za budućnost šibenske tvrtke, zadržavanje njezine proizvodnje i radnika, te plaćanja obveza vjerovnicima. Poznavatelji prilika, pa čak i neki iz redova bivših vlasnika TLM-ovih tvornica u prvim ocjenama ističu da je ključno pitanje ima li Šamis potrebnu financijsku snagu za restrukturiranje TLM-a.

Naime, ovoj posrnunoj tvrtki za normalizaciju poslovanja treba financijska injekcija od 20-ak milijuna eura, radi investicije u tehnološko unaprijeđenje većim dijelom u Valjaonicu, ali prema planu trebalo bi izgraditi i novu prešu, plus obrtna sredstva. Tu je i ono ključno – konsenzus s vjerovnicima, a može li Šamis zadovoljiti ove interese, navodno će uskoro biti poznato.  Šamis je početkom ovog tjedna u Zagrebu potpisio ugovor o preuzimanju navedenih dionica, no koliko je za TLM platio, nepoznanica je, kao što je prema našim informacijama pod velom tajne bila i cijela operacija. Novi vlasnik je u Hrvatsku stigao prije 15-ak dana, i to na poslovne razgovore sa splitskom željezarom. No, u Splitu se zadržao kratko, dok je odmah nakon toga stigao u Šibenik u posjet TLM-u. To nije prošlo nezapaženo, no dalje je sve u vezi s ovim preuzimanjem bilo tajnovito.

Operacija je trajala svega 10-ak dana, a prema Lepuru novi vlasnik sad će se upoznati sa stanjem, krenuti u razgovore s vjerovnicima, te napraviti plan i program za predstečajnu nagodbu. S više strana stižu takve potvrde, naime odmah bi trebali krenuti pregovori s ključnim vjerovnicima, a među najvećima spominju se HPB, Jadranska banka, HBOR i HEP, te Hypo. TLM je zatražio otvaranje predstečajnog postupka za obje tvornice, a hoće li do toga zaista i doći ovisit će u prvom redu, prema našim izvorima, o novom vlasniku – odnosno o raspoloženju vjerovnika da prihvate njegov plan. Moguće je i da Rus kao većinski vlasnik povuče predstečajne prijedloge, te uđe sa svojim novcima i deblokira račun. No, to podrazumijeva uspješne razgovore s vjerovnicima i njihovo zeleno svjetlo. S druge strane, slovenski Impol, poznata i dokazana tvrtka u ovoj branši, koja je cijelo vrijeme u dubinskom snimanju TLM-a,  navodno je i dalje zaineresirana za šibensku tvrtku, te čeka na rasplet.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Usrećit će se s ovim likom iz Rusije!!

New Report

Close