‘Tko je tu privilegiran, Agrokor i netko drugi ili mali seljak?’

Autor: Agencija VLM , 05. veljača 2013. u 10:49
Foto: Patrik Maček/PIXSELL

Mi smo protiv prodaje i poklanjanja zemljišta, ali se ne slažemo s mutnim kriterijima za zakup zemljišta, poručili su laburisti.

Oporba se oštro usprotivila prvom čitanju prijedloga Zakona o poljoprivrednom zemljištu o kojem se jutros raspravlja u Hrvatskom saboru jer, tvrde, pogoduje velikima i privilegiranima, vrijeđa lokalnu samoupravu, centralizira upravljanja poljoprivrednom zemljištu te nije transparentan.

Ministar Tihomir Jakovina objasnio je kako država od ukupno 2.695.037 hektara poljoprivrednog zemljišta raspolaže s 33 posto, odnosno oko 890 tisuća hektara, dok je ostalo u privatnom vlasništvu. Do danas je od tih 890 tisuća u raspolaganje stavljeno svega 30 posto, odnosno 262 tisuće hektara. Poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države raspolagalo se temeljem programa raspolaganja poljoprivrednim zemljištem koje su donosile jedinice lokalne samouprave uz suglasnost Ministarstva poljoprivrede, a sada će to raditi Agencija za poljoprivredno zemljište.

'Od ukupno 555 jedinica lokalne samouprave, 75 općina i gradova na svojim teritorijama nemaju državnog poljoprivrednog zemljišta, a 74 jedinice lokalne samouprave nisu donijele program raspolaganja. 406 ih je to napravilo, ali bilo je kršenja i neispunjavanja tih programa', tvrdi ministar Jakovina te dodaje kako prijedlogom novog zakona o poljoprivrednom zemljištu u prvom čitanju Vlada namjerava zabraniti prodaju tog zemljišta te stati na kraj neprimjerenom korištenju zemljišta i nedisciplini u njegovoj prenamjeni.

Ukidaju se i dosadašnji oblici raspolaganja – prodaja, dugogodišnji zakup poljoprivrednog zemljišta i ribnjaka, a prihvati li Sabor predloženi zakon, u Hrvatskoj će se ubuduće moći prodavati isključivo privatno zemljište, no ni to zemljište u idućih sedam godina neće moći kupovati stranci, budući da je takav moratorij ispregovaran s Europskom unijom. Državno poljoprivredno zemljište i ribnjaci davali bi se u zakup na 50 godina, a zakon predlaže i redoslijed prava prvenstva na zakup, pri čemu bi 60 od 100 bodova nosio gospodarski program zakupca, 20 bodova ostvarivalo bi se na temelju dosadašnjeg posjeda, a 20 bodova nosila bi visina zakupnine. Polovica novca od zakupa išla bi u državni, a polovica u proračun jedinica lokalne samouprave.

Predlaže se i desetorostruko povećanje jednokratnih naknada za prenamjenu poljoprivrednog zemljišta u građevinsko, čime se želi stati na kraj malverzacijama s prenamjenom zemljišta u gradovima i općinama koje su već sada utvrdile prevelik broj građevinskih i poslovnih zona. 'Prioritet zakona je ubrzavanje raspolaganja poljoprivrednim zemljištem kao i stavljanje u funkciju sada neiskorištenih poljoprivrednih zemljišta',  tvrdi Jakovina.

Predsjednika HSS-a Branka Hrga zanimalo je kako ministar misli da će novi zakon biti transparetniji od prošlog, kada je prije o zakupu poljoprivrednog zemljišta odlučivalo 100-tine vijećnika iz svih političkih opcija, a sada će to raditi 2-3 čovjeka iz Agencije. 'Vi diskriminirate i vrijeđate lokalnu samoupravu, ovo nije ni demokratski ni pošteno prema lokalnoj samoupravi. Zakon ide u krivom pravcu',  smatra Hrg. Na ministrove uvodne riječi reagirao je i njegov prethodnik, HDZ-ov Petar Čobanković koji je rekao da čitajući zakon nigdje nije našao podatke koji će mu dokazati da će on povećati transparentnost i korištenje poljoprivrednog zemljišta.

'Ne piše tko će to u Agenciji riješavati sve ove predmete zakupa, je li to ravnatelj, neki njegov zamjenik ili će na kolegiju svi zajedno odlučivati. To je transparentno, kažete, a nije transparentno da su odluke donosili članovi Općinskog vijeća gdje su predstavnici svih političkih opcija i to uz suglasnost Ministarstva i nadzor DORH-a? Ne piše ni kome se žaliti niti tko i kako će donositi odluke. Neprimjeren je u 2013. godini ovakav oblik centralizacije – zamjerio je bivši ministar poljoprivrede Čobanković. HDSSB-ov Zoran Vinković kaže da je zakon u biti prijevara svih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

'Ovo je zakon kojim se pogoduje velikima, a pljuje se po svim neposredno izbranim načelnicima, gradonačelnicima i loklanim vijećnicima koji su dosada donosili odluke o raspolaganju zemljištem. Ovo je Zakon o cvjetanju korupcije. Tko je pisao ovaj zakon? Neki bivši pomoćnici ili zamjenici ministra koji se danas nalaze u velikim hrvatskim gospodarskim divovima. Tko je tu privilegiran, Agrokor i netko drugi ili mali seljak?', zanimalo je Vinkovića, a HDZ-ov Josip Đakić je dodao kako zakon ima samo jedan cilj – pulenima vladajućih podijeliti zemljište.

Laburist Branko Vukšić je pak zamjerio što prije zakona nije donosena poljoprivredna strategija pa ga je zanimalo kako se se dijeliti zemlja kada se ne zna što ćemo proizvoditi. Mi smo protiv prodaje i poklanjanja zemljišta bilo kome i s time se slažemo, ali se ne slažemo s mutnim kriterijima za zakup zemljišta koji će biti kliconoša korupcije. To ne spriječava pogodovanje poduzetnicima poput Ivice Todorića kojima je država do sada prodala sedam posto zemljišta, a 22 posto dala u zakup – tvrdi Vukšić. 

Komentirajte prvi

New Report

Close