Terete ih za kaznena djela, a oni bi novu školu

Autor: Marija Crnjak , 01. veljača 2019. u 07:46
Škola se nalazi na zagrebačkom Vrhovcu, a prestaje postojati nakon 15 godina rada, Foto: PD

Ustanova je prije stečaja bila 5 godina u blokadi.

Tek više mjeseci nakon brisanja iz sudskog registra, poslije stečaja koji je okončan još prošlog proljeća, Prva srednja informatička škola s pravom javnosti na svojoj Facebook stranici ovih dana objavila je vijest o prestanku rada, a bivši osnivač i vlasnik škole Jadranko Tudović oglasio je rasprodaju opreme i namještaja.

Iako je bila na glasu kao dobra škola s dobrim profesorima i rezultatima, ova zagrebačka privatna škola ugasila se nakon 15-tak godina rada zbog financijskih poteškoća osnivača koji godinama nije podmirivao obveze, a zbog niza propusta za koje ih danas tereti Ministarstvo obrazovanja pitanje je hoće li dobiti dozvolu za otvaranje nove Srednje škole informacijskih tehnologija, što su zatražili u kolovozu. Naime, osnivači o stečaju gašenju škole nisu informirali ni zaposlenike, ni roditelje i učenike, ali ni Ministarstvo obrazovanja koje je predmet proslijedilo Državnom odvjetništvu, doznaje Poslovni dnevnik.

Problemi ove škole traju već godinama, jer su u blokadi bili čak pet godina prije nego je Fina u svibnju 2016. podnijela prijedlog za stečaj, jer je dužnik još 1. rujna 2015. imao neizvršene osnove za plaćanje u neprekinutom razdoblju od 877 dana u iznosu većem od dva milijuna kuna. U Ministarstvu obrazovanja potvrdili su nam da Škola nema dopusnicu za rad i nastava se ne održava.

“U slučaju prestanka rada škole, osnivač je dužan učenicima osigurati završetak obrazovanja u drugoj školi, pod istim uvjetima pod kojim su se učenici upisali, te je dužan Ministarstvu dostaviti pisanu obavijest o prestanku rada. S obzirom da škola ni nakon prestanka rada, odnosno nakon brisanja škole iz Sudskog registra, o nastalom statusu škole nije obavijestila ni Ministarstvo, ni roditelje učenika ni učenike ni nastavnike, Ministarstvo je obavijestilo roditelje učenika te ih informiralo o njihovim pravima”, pojašnjavaju nam u Ministarstvu.

U Ministarstvu napominju kako su “izrazili osnovanu sumnju da su ostvarena obilježja više kaznenih djela propisana Kaznenim zakonom te je predmet upućen Državnom odvjetništvu na postupanje. Također, Ministarstvo financija, odnosno Porezna uprava, Područni ured Zagreb pokrenula je postupak poreznog nadzora nad školom.

Naime, prema medijskim objavama u listopadu, tada je pravno nepostojeću školu pohađala još nekolicina učenika koji su se prema Zakonu o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi već onda trebali prebaciti u drugu školu, što su vjerojatno napravili u drugom polugodištu. Neslužbeno se doznaje da je ideja bila prebaciti učenike u novu Srednju školu informacijskih tehnologija koju je Tudović htio otvoriti na istoj adresi.

U Ministarstvu su nam potvrdili da zahtjev za osnivanje nove škole Tudović dostavio u kolovozu 2018. godine, čemu je priložio i Rješenje Ministarstva od 30. rujna 2015. godine, kojim se ocjenjuje da je Odluka o osnivanju navedene škole sukladna sa Zakonom o ustanovama i Zakonom o odgoju i obrazovanju. U Ministarstvu kažu da je rješavanje tog zahtjeva u postupku, no nisu nam odgovorili može li se slijedom okolnosti očekivati početak rada te nove srednje škole.

Jadranko Tudović odbio je razgovor s Poslovnim dnevnikom, a u kratkoj prepisci nije želio pojasniti zašto nikoga nije obavijestio o stečaju škole te kako je i zašto održavao nastavu i poslovanje škole koja je ugašena. “Kao osnivač Srednje škole informacijskih tehnologija mogu odgovarati samo na pitanja u vezi toga”, samo je poručio Tudović, zabranivši nam objavu bilo kakvih informacija.

Komentirajte prvi

New Report

Close