Tedeschi gradi novu tvornicu, u igri i lokacije u Hrvatskoj

Autor: Danijela Jozić / VLM , 10. prosinac 2012. u 11:15
3,63 mlrd. kuna prihod je Atlantic grupe tijekom devet mjeseci

Zasad su Atlanticu za tvornicu energetskih pločica interesantni Novska i Nova Gradiška.

Atlantic grupa u većinskom vlasništvu Emila Tedeschija planira graditi 10 milijuna eura vrijednu tvornicu energetskih pločica, a nije isključeno da ona bude upravo u Hrvatskoj. Prema informacijama Poslovnog dnevnika, Atlantic grupa je već izradila feasibility studiju za novu tvornicu, pri čemu je 'snimljeno' više od 90 potencijalnih lokacija u regiji.

Zasad su u Hrvatskoj kao moguća mjesta u igri gradovi Novska i Nova Gradiška. U Atlantic grupi ne žele govoriti o potencijalnoj investiciji i vrlo su oprezni s obzirom na to da konačna odluka o tvornici još nije donesena. Ipak, na tome se intenzivno radi. Atlantic grupa je već, kako se može iščitati iz devetomjesečnog izvješća, Multipower pića preselila od ugovornog proizvođača u vlastiti proizvodni pogon u Rogaškoj Slatini. "Također, nastavilo se s izradama procjene isplativosti preseljenja ostale proizvodnje kod ugovornih proizvođača u vlastita proizvodna postrojenja", stoji u izvještaju. Trenutno se Multipowerove energetske pločice proizvode u tri europske tvornice (dvije u Njemačkoj i jednoj u Nizozemskoj). Tijekom devet mjeseci je Atlanticovo strateško poslovno područje 'Sportska i aktivna prehrana', u koju se ubrajaju Multipowerovi proizvodi, kompaniji donijelo 535,6 milijuna kuna prihoda što je u odnosu na isti period prošle godine povećanje od 7,4 posto. U usporedbi sa ostalim Atlanticovim grupama proizvoda, s tim da su jedino  kava i delikatesni namazi rasli više, 9,4 tj. 10,8 posto. Pritom treba napomenuti da brend Multipower bilježi dvoznamenkasti rast prodaje na tržištima Velike Britanije, Rusije i Španjolske dok je na tržištu Italije ostvarena prodaja na istoj razini kao i lani. "Sad planiramo sagraditi vlastitu tvornicu energetskih pločica. Tu je i Hrvatska realna mogućnost za investiciju. Druge su opcije Slovenija i Njemačka, odlučit ćemo do kraja prvog kvartala slijedeće godine", najavio je Emil Tedeschi u intervjuu za tjednik Lider.

Nedavno je potpisujući važan ugovor o povoljnijem refinanciranju duga od 307 milijuna eura, Tedeschi govorio i o namjerama kompanije da se intenzivnije širi u Rusiji, a upravo je Multipower jedan od pet ključnih brendova s kojim računaju na tom tržištu. Atlantic namjerava tijekom narednih pet godina sadašnjih 30 milijuna eura prihoda od prodaje u Rusiji povećati na sto milijuna eura. A može se reći da se baš s Multipowerom Emil Tedeschi prometnuo u pravu poslovnu zvijezdu. Nakon što je prije desetak godina u Hrvatskoj preuzeo Nevu i Cedevitu, krenuo je u inozemne akvizicije kupivši 2005. godine njemačku tvrtku Haleko, proizvođača Multipowera. Danas, kad iza sebe ima preuzimanje velike Droga Kolinske, kojom je praktično 'poduplao' prihode Atlantic grupe, možda se akvizicija Haleka i ne čini tako značajna, ali njome je u ono vrijeme Tedeschi pokazao odvažnost da kupi inozemnu tvrtku – i to na teritoriju Europske unije. U Atlanticu su nas upozorili da odluka o tvornici energetskih pločica nije konačna te da kompanija razmatra još barem 10-ak takvih investicijskih projekata – navodno je moguća i izgradnja pogona u Rusiji. Ipak, bit će zanimljivo gdje će na kraju osvanuti novi Atlanticovi pogoni, pogotovo ako se uzme u obzir činjenica da je Emil Tedeschi blizak prijatelj premijera Zorana Milanovića. Vlada je tijekom godine dana debelo podbacila u investicijama, a pogotovo u podršci privatnim investitorima. Poznavajući Tedeschijevu poslovnu logiku, on sigurno neće ići u investiciju tamo gdje mu se ne isplati i ciljat će na nabolje moguće uvjete.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Odlično.

I to malo profita što ima će si kroz pojačan I u EBITU ionako uništiti.

Napravi je u Splitu.

Hrvatski kapitalist kupuje njemačke tvornice, preseljava proizvodnju i otpušta njemačkog radnika. Al’ bi se stenjalo kod nas da ovo stranac napravi.

New Report

Close