Talijanima koncesija za uzgoj brancina i školjkaša

Autor: Marija Brnić , 17. veljača 2018. u 08:45
Uložit će se 6,13 milijuna kuna/D. Jaramaz/PIXSELL

Tvrtka Kornat Ittica već ima kaveze, te najavljuje velike planove ulaganja.

Uspio je ponovljeni natječaj za koncesiju za uzgoj bijele ribe i školjaka u akvatoriju kod Vrgade, na lokaciji za koju lani nije bilo ponuđača – Vlada je jučer dala 20-godišnju koncesiju jedinom natjecatelju tvrtki Kornat Ittica iz Pakoštana.

Osnivači tvrtke su talijanske Societa Agricola Civita Ittiaca i Societá Finanziaria di Promozione della Cooperazione Economica con Paesi dell Est Europeo – Finest, a tvrtka već ima kaveze na zadarskom arhipelagu, te najavljuje velike planove ulaganja u posao uzgoja brancina i orada, te školjkaša namijenjenih za plasman prvenstveno na talijanskom tržištu.

Uzgajalište će se po odobrenju Vlade postaviti na površini od 224,8 tisuća četvornih metara, a dozvoljena godišnja količina uzgoja bijele ribe je 804 tone, te 120 tona školjki.  Kornat Ittica obvezao se na koncesioniranom području realizirati ukupna ulaganja u iznosu od 6,13 milijuna kuna, od čega se najveći dio odnosi na nabavu broda za hranjenje, ulaganje u sidreni sustav, kaveze i mreže, te ostalu opremu, dok je 88 tisuća obvezan investirati u zaštitu okoliša koncesijskog područja.

Među ostalim, Kornat Ittica će na uzgajalištu otvoriti četiri radna mjesta, a zaposlit će i dva sezonska radnika. Godišnji fiksni iznos naknade koji će uplaćivati za koncesiju na ovom polju je 0,50 kuna po kvadratnom metru odnosno 112,4 tisuće kuna, dok će za  promjenjivi dio naknade izdvajati 0,30 posto ukupnog prihoda ostvarenom na koncesioniranom pomorskom dobru.   

Komentari (1)
Pogledajte sve

Meni se ovo ne sviđa. Tallijani će koristiti naše najkvalitetnije resurse za izvoz u Italiju…?????
Mislite da će nama biti dovoljna godišnja koncesija? Ili porez na dobit, koje neće biti???
Pa, vi ste ludi .! Tj podlegli ste pritisku nagomilane administracije i uhljeba u okolnim KVAZI
OPĆINAMA , jedna je na otoku Ugljanu, koja bi trebala hraniti sitne duše …..koje ništa ne rade,
a žive od najma svojih apartmana, kuća i brodova., restorana , kafića..???
To je isto, ko da su oni nama dali koncesiju na promet kroz Veneciju.?! i prihode od svih najmova
svojih nekretnina na otoku Veneciji..??!

New Report

Close