Tadić u ‘Nedjeljom u 2’ nije želio govoriti o Srebrenici

Autor: Poslovni.hr/HRT , 28. listopad 2012. u 20:00
PIX

Govoreći o tome kako vidi odnose Hrvatske i Srbije u idućih pet do deset godina, upozorio je da odnosi dviju zemalja ne smiju biti opterećeni događajima iz 40-ih i 90-ih godina.

U HRT-ovoj emisiji Nedjeljom u dva gostovao je bivši predsjednik Srbije Boris Tadić. Govorio je o hrvatsko-srpskim odnosima, o tome zašto je izgubio vlast u Srbiji te je li Tomislav Nikolić opasnost za odnose dviju zemalja. Stanje u regiji, hoće li Srbija priznati Kosovo te pristup euroatlantskim integracijama, bile su neke od tema emisije.

Govoreći o tome kako vidi odnose Hrvatske i Srbije u idućih pet do deset godina, upozorio je da odnosi dviju zemalja ne smiju biti opterećeni događajima iz 40-ih i 90-ih godina. Složio se da na svim stratištima i logorima, uključujući i Stajićevo, gdje su bili zatočeni vukovarski branitelji, te ostale logore poput Lore i Bratunca, trebaju biti podignuta spomen-obilježja.

Osvrnuvši se na Kosovo, Tadić je ocijenio da je za Kosovo projektirao politiku koja je tragala za rješenjem, prenosi HRT.

Govoreći o inicijativi za rehabilitacijom četničkog pokreta i Draže Mihailovića, Tadić je rekao kako ona nema smisla. Prema četničkom pokretu ima, kazao je, negativno stajalište, a Dražu Mihailovića vidi kao monarhista.

Govoreći o stranačkim izborima Demokratske stranke (DS) koji bi se trebali održati 10. studenoga, Tadić je potvrdio da je trenutačno kandidat za predsjednika DS-a, ali će o tome ipak konačnu odluku donijeti 4. studenoga.

Tadić se nije htio izjasniti je li u Srebrenici počinjen genocid, objašnjavajući da kao političar ima sužen prostor slobode te će o tome svoje mišljenje izreći nakon što završe pravni procesi koji su još u tijeku.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Impesivno gostovanje.

Odgovor Tadića kako predsjednik ili visoko-rangirani političar neke države nema pravo iznositi svoje privatne stavove već službene stavove nešto je što bih želio da hrvatski predsjednik, MVP ili premijer izgovore, ali uzalud.

Srpska složnost i diplomacija daleko od naše. Njihov patriotizam i zalaganje za srpske ciljeve slični su izraelskim, engleskim, američkim itd. To su države koje napreduju i gospodarski i socijalno.

Naši, hrvatski jedinstveni su i nepoželjni, oikofobni. Zbog toga Hrvatska puže, dok Srbija uspravno stoji.

Tadić nije rekao da je četnički pokret kvistlinški zato što su četnici klali i ubijali po Hrvatskoj i BiH-u, ne zato što su koalirali s fašistima i nacistima nego da su kvistlinzi zbog nesukobljavanja sa nacistima. Jako dobro izvrnuta teza.

New Report

Close