‘Svrha županija: zbrinjavanje članova stranke’

Autor: Poslovni dnevnik , 12. studeni 2013. u 09:41
V. Ferdelji, bivši kandidat HSLS-a za gradonačelnika/ Goran Stanzl/PIXSELL

Predlažu ukidanje svih županija i formiranje šest regija.

Ispada da mi nemamo težih problema od automobila županice. A imamo, jer mi želimo ukinuti sve županije, pa onda ni automobili neće biti problem, rekao je Vladimir Ferdelji, nezavisni član Gradske skupštine i bivši HSLS-ov kandidat za zagrebačkog gradonačelnika, na predstavljanju HSLS-ova plana teritorijalnog preustroja države.

HSLS predlaže ukidanje županija i formiranje šest regija: Slavonija, Sjeverna Hrvatska, Centralna Hrvatska, Primorje s Istrom, Dalmacija i Grad Zagreb. "Sadašnji ustroj sa 21 županijom, 124 gradova i 426 općina za našu je zemlju preglomazan, preskup i neučinkovit jer se mnoge nadležnosti preklapaju. Takav glomazan sustav reforme čini neprovedivima. Čini se da takav ustroj postoji samo zato da se u skupštinama i vijećima može zbrinuti ogroman broj članova političkih stranaka", rekao je Ferdelji.

Svaka regija imala bi sveučilište, kliničku bolnicu, regionalni sud, narodno kazalište, regionalnu upravu i eventualno prirodno pripadajuće ministarstvo. Osnovni princip postojanja općina bio bi samofinanciranje, bile bi znatno veće od današnjih, čime bi se njihov broj znatno smanjio – oko pet puta. Imale bi oko 35.000 stanovnika, čime bi većina damalih gradova i okolnih općina postale jedna općina. Grad Zagreb imao bi status regije."U 2011. sve lokalne jedinice zajedno imale su rashode poslovanja od 17,7 milijardi kuna. Od toga je čak 4,7 milijardi otišlo na plaće i rashode za zaposlene, a još 7,2 milijarde kuna na materijalne rashode. Tako je samo na hladni pogon otišlo gotovo dvije trećine raspoloživog novca", iznio je ekonomski strateg HSLS-a Josip Budimir. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

U većini izmišljenih institucija više od polovic novca troši se na plaće dok se u privredi troši desetina.

Kada bi pitali Žabe :

“Jeste li za to da isušimo Močvaru ?”

Žabe bi bile protiv.

New Report

Close