Svinje opet ne mogu na tržište EU

Autor: Božica Babić , 13. kolovoz 2013. u 21:59
Goran Ferbezar/PIXSELL

Službe ministarstva nisu pravodobno odradile nadzor.

Zagreb Radi neprovođenja monitoringa nad bolešću Aujeszki, što je obveza Ministarstva poljoprivrede, uzgajivači svinja ponovno su u šoku.

Po drugi puta suočeni su sa zabranom izvoza svinja na tržište Europske unije. Prva zabrana, obrazlagana iz EU mogućim rizicima od svinjske kuge, trajala je dugih osam godina. Ta, bez pravih argumenata nametnuta 'brklja' maknuta je danom ulaska Hrvatske u članstvo Unije. Međutim, u proteklih mjesec dana u izvozu nije realizirano ništa. Predsjednik nacionalnog Saveza uzgajivača svinja Stjepan Kušec tvrdi da su farmeri više od tjedan dana po ukidanju zabrane doslovce potratili pokušavajući odgonetnuti koja im je dokumentacija nužna za izvoz svinja.

Nakon što su uspjeli pohvatati administrativne 'konce' poklopila ih je nova zabrana. Iz kabineta ministra Tihomira Jakovine priopćenjem odbacuju da su krivi za problem. Nadzor se, kažu, provodio lani i prvom polugodištu 2013., na dobrovoljnoj osnovi i bez sufinanciranja iz proračuna, a novi nacionalni program na ocjeni je kod Europske komisije. 

Komentirajte prvi

New Report

Close