‘Svi koji su tužili Hrvatsku trebaju vratiti novac’

Autor: Poslovni.hr , 09. listopad 2012. u 15:20
Predrag Matić (PXL)

Ministarstvo branitelja Republike Hrvatske suočeno je sa stotinjak tužbi i sudskih presuda.

Ministarstvo branitelja Republike Hrvatske suočeno je sa stotinjak tužbi i sudskih presuda po kojima mora isplatiti milijunske odštete pripadnicima HVO-a koji su potkraj 90-ih zbrinuti kao pripadnici Hrvatske vojske, piše Večernji list.

Naime, tih je godina doneseno više od deset tisuća rješenja prema kojima je ranjenima na južnom bojištu omogućena invalidska mirovina, dok je obiteljima poginulih zajamčena obiteljska mirovina. No, sama rješenja u kojima im se priznaje invaliditet nikada im nisu uručena, nego su se čuvala u Ministarstvu obrane. Na osnovi tih rješenja pripadnici HVO-a ostvarili su pravo na braniteljsku mirovinu, ali ne i na skrb ili stambeno zbrinjavanje. No, nakon što 2002. dio rješenja pod nerazjašnjenim okolnostima nestaje iz MORH-a, stižu i prve tužbe.

Ministar branitelja Predrag Matić ne krije svoje razočaranje postupkom dijela pripadnika HVO-a.

– U pitanju je još jedan "kostur iz ormara", koji sam zatekao prvog dana kad sam preuzeo ministarstvo. Problem je to koji je proizvela bivša vlast, za koji mi ovog trenutka nemamo rješenje jer se sudovi vode logikom: "Dali ste im rješenja, sad im dajte novac." Taj je problem golemih razmjera. Povedu li se i drugi pripadnici HVO-a za ovih stotinjak, ne samo da će biti ugrožen budžet ministarstva, ugrožen je državni proračun jer je riječ o milijardama kuna – ogorčen je ministar Matić, piše Večernji list.

Komentirajte prvi

New Report

Close